Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Škofje in duhovniki morajo ponižno poslušati in se učiti«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 11. 2014 / 11:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Škofje in duhovniki morajo ponižno poslušati in se učiti«

»Škofje in duhovniki morajo ponižno poslušati in se učiti«

Papež med današnjo splošno avdienco o lastnostih, potrebnih za dobrega duhovnega pastirja.

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco spodbudil škofe, duhovnike in diakone, naj vselej ohranijo ponižnost in spoznajo, da je njihovo služenje nezasluženi dar Božje milosti.



V svojem nagovoru na Trgu sv. Petra v Vatikanu je sveti oče dejal, kako Gospod ves čas varuje svojo čredo z ljubeznijo, ki jo ljudem posreduje preko posvečene duhovniške službe. Pri tem se je oprl na pismi apostola Pavla učencema Timoteju in Titu, v katerih izpostavlja človeške lastnosti, kot so sposobnost sprejemanja, preudarnost, potrpežljivost, krotkost, zanesljivost in dobrosrčnost, in jih opisuje kot nujno potrebne za vse tiste, ki želijo prejeti dar poklicanosti, seveda poleg daru vere in svetosti.

Noben škof, duhovnik ali diakon, je pojasnil papež, ne sme uveljavljati svoje avtoritete na način, kot da je občestvo njegova osebna last, on pa njegov absolutni vladar. Spoznanje, da je duhovniška služba dar in milost, duhovniku pomaga, da ne zaide v skušnjavo in samega sebe postavi v središče pozornosti, ali pa da se ne zanaša zgolj na svoje sposobnosti.

Škof, duhovnik ali diakon nikoli ne sme misliti, da sam vse ve, da ima vedno prave odgovore na vsa vprašanja in da mu nikoli ni potrebno prositi za pomoč. Ravno nasprotno – po papeževem prepričanju mora biti vedno ponižen in razumevajoč do drugih ljudi, prisluhniti mora svojim vernikom in se zavedati, da se lahko v vsakem trenutku nauči česa novega, celo od ljudi, ki so morda še daleč stran od vere in Cerkve.

Ob koncu je papež Frančišek zbrane romarje spodbudil, naj se Bogu zahvalijo za sleherno služenje v Cerkvi in naj molijo za vse posvečene duhovnike, da bi vedno vztrajali v svojih prizadevanjih in predstavljali žive podobe Očetove ljubeče skrbi do vseh njegovih otrok.

Pred zaključkom avdience pa je sveti oče spregovoril še o kristjanih, ki jih preganjanjo in ubijajo zaradi njihove vere. Dejal je, da njihovo dramo spremlja z veliko tesnobo in izrazil globoko duhovno bližino krščanskim skupnostim, ki so hudo prizadete zaradi takšnega nesmiselnega nasilja, za katerega se zdi, da se ne bo ustavilo. Papež je poudaril, da imajo kristjani v svojih državah pravico do varnosti in vedrine ter do svobodnega izražanja svoje vere.


Vir: Radio Vatican / Radio Ognjišče
Foto: RV

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh