Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škofje po vsem svetu zagovarjajo Benedikta XVI.

Objava: 07. 04. 2010 / 09:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Škofje po vsem svetu zagovarjajo Benedikta XVI.

Po mnenju škofov ne gre za naključje, da je pritisk medijev sovpadel s pričakovanjem velikonočnih praznikov

Katoliški voditelji po vsem svetu so enoglasno izrazili solidarnost s papežem ob poskusih medijev, da svetega očeta osebno povežejo s primeri spolnih zlorab, ki so v velikem tednu dosegli skrajno točko. Kot je pripomnil eden izmed škofov, sploh ne gre za naključje, da je pritisk medijev sovpadel s pričakovanjem velikonočnih praznikov.

V svoji nedeljski izdaji je vatikanski dnevnik 'L'Osservatore Romano' poročal o številnih besedah podpore svetemu očetu s strani katoliških škofov. Med njimi je tudi nadškof iz Santa Dominga, kardinal Nicolas de Jesus Lopez Rodriguez. Na tiskovni konferenci minuli teden je dejal, da je Benedikt XVI. ob vsem dogajanju ohranil trdnost, preglednost in strogost v svojem odzivu na primere spolnih zlorab, čeprav nekateri mediji poskušajo 'omalovaževati dejstva in vsiliti lastne interpretacije'.

Kot je še povedal nadškof iz Dominikanske republike, je v ozadju napadov na papeža tako v Evropi kot v Ameriki neomajno stališče Cerkve 'do zaščite življenja in nasprotovanje zločinu splava'. Mediji so v zadnjih dneh poskusili papeža vplesti v napačno obravnavo primerov zlorab v nemških nadškofijah München in Freising, kjer je papež deloval pred tridesetimi leti, ter v primere, ki naj bi jih obravnaval kot prefekt Kongregacije za nauk vere.

Mehiški škof Felipe Arizmendi Esquivel iz škofije San Cristobal de Las Casas pa je na velikonočno nedeljo izrazil svojo podporo svetemu očetu, rekoč da je 'kot münchenski nadškof in kasneje prefekt kongregacije primere vedno obravnaval z izredno občutljivostjo in skrajno odgovorno.

Kardinal Norberto Rivera iz mehiške prestolnice je povedal, da Cerkev v nobenem primeru ne bo strpno obravnavala kakršnega koli primera spolne zlorabe mladoletnih, papež pa se mora zaradi dejanj nekaterih ‘nepoštenih in kriminalnih duhovnikov’ soočati s ‘klevetanjem in napadi, polnimi laži in strahopetnosti’.

Pariški nadškof, kardinal Andre Vingt-Trois je v svojem nagovoru med krizmeno mašo na veliki četrtek dejal, da se je Cerkev ‘znašla v trenutku hude preizkušnje, in opaziti moramo, kako žaljivo nekateri mediji veliko noč praznujejo na prav poseben način, saj so ravno v velikem tednu izlili vso svojo kritiko na Cerkev in na krščansko vero.’ Kot je še povedal kardinal, so za tovrstne napade najbolj dovzetni tisti, ki so manj poučeni in manj vpleteni v življenje Cerkve, ves čas pa so obkroženi s kritičnimi sporočili, ki niso nič drugega kot negativno oglaševanje.

‘L’Osservatore Romano’ je še zapisal, da Cerkev boleče priznava svoje napake iz preteklosti in da se ne bo pustila ustrahovati, s čimer bi odvrnila pozornost od svoje dolžnosti, da vse nerešene primere razčisti v skladu s svojimi zapovedmi.

Kardinal Roger Etchegaray pa je v pogovoru za italijanski dnevnik ‘La Stampa’ povedal, da so Cerkev kritizirali že od nekdaj in da bo tako vedno ostalo. Naša dolžnost pa je, je dejal kardinal, da vsem oznanjamo Božjo besedo. Po njegovem mnenju bodo vedno obstajali ljudje, ki se jim kakršno koli ravnanje Cerkve ne bo zdelo zadostno povračilo žrtvam zlorab, vendar je tisto, kar resnično šteje, učinkovitost odziva in čistost srca, s kakršnim se na razkrite zločine odzivajo pristojni v cerkveni hierarhiji. Kardinal Etchegaray je tudi dejal, da nas bo ‘ravnanje po zgledu papeža Benedikta XVI. varno popeljalo tudi iz tega viharja’.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh