Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skriti zakladi Svetega pisma (18. dan šmarnic)

Objava: 25. 04. 2007 / 08:35
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Skriti zakladi Svetega pisma (18. dan šmarnic)

Zlato pravilo judovstva


Tinka je zaspala Manci v naročju in na kratko so se posvetovali, ali naj počakajo, da vstane, ali naj berejo naprej. »Beri, beri! Ji bomo potem povedali, kaj je bilo, ali pa še enkrat prebrali!« Ko so se zedinili, je Luka vzel liste v roke in bral:

Marija je po Jezusovem čudežu, ko je spremenil vodo v vino, vedela, da ne bodo vsi z naklonjenostjo sprejemali njenega sina in vsega, kar govori in dela. Zdaj je hodil po deželi, zapustil je Nazaret in se ustavil v Kafarnáumu, ki leži ob jezeru.

Marija je pozorno spremljala vse, kar se je dogajalo. Vedela je, da je Jezus začel oznanjati in govoriti: »Spreobrnite se, kajti približalo se je nebeško kraljestvo.«

»Kaj naj storim, učenik?« je spraševal bogati mladenič in žalosten odšel, saj se ni mogel ločiti od svojega bogastva. Za njim so hodili siromaki in berači, kruljavi, slepi, gobavi in obsedeni, vsi izmečki družbe so slutili nekaj nezaslišanega: »Približalo se vam je …«

Za njim so hodili goljufi in javni grešniki, kajti vedno je imel zanje dobro besedo in je poudarjal: »Ne potrebujejo zdravnika zdravi, ampak bolni. Nisem prišel klicat pravičnih, ampak grešnike.« In grešniki so se, upanja polni, zgrinjali za njim.

»Krivo vero uči,« so se bali učitelji postave. On pa jim je odgovarjal: »Nisem prišel spreminjat postave, dopolnit sem jo prišel.« In njegova dopolnila so bila osupljiva.

»Vam pa, ki poslušate, pravim: Ljubíte svoje sovražnike, delajte dobro tistim, ki vas sovražijo.

Blagoslavljajte tiste, ki vas preklinjajo, in molíte za tiste, ki grdo ravnajo z vami. Ljubíte svoje sovražnike. Delajte dobro in posojajte, ne da bi za to kaj pričakovali. In vaše plačilo bo veliko in boste sinovi Najvišjega, kajti on je dober tudi do nehvaležnih in hudobnih.

Bodite usmiljeni, kakor je usmiljen tudi vaš Oče!

Ne sodite in ne boste sojeni. Ne obsojajte in ne boste obsojeni. Odpuščajte in vam bo odpuščeno.

Dajajte in se vam bo dalo; dobro, potlačeno, potreseno in zvrhano mero vam bodo nasuli v naročje. S kakršno mero namreč merite, s takšno se vam bo odmerilo. (Prim. Lk 6,27–38)

Tako torej vse, kar hočete, da bi ljudje storili vam, tudi vi storite njim!« (Mt 7,12)

Mati je hodila za njim, videla je upajoče množice, pa tudi jezne pismouke in oblastnike. Njen sin je oznanjal novi red, novo kraljestvo in mati se je bala zanj.

Peter je vzkliknil: »Vse te Jezusove besede so bile res zelo hude! Nič čudnega, da so bili učitelji jezni nanj.«

»Ker je govoril o ljubezni in dobroti, ne pa o črki zakona.«

»Pa vendar, kako lep bi bil svet, če bi se ljudje držali teh Jezusovih navodil!« Umolknili so in se zamislili.



NALOGA
Zlato pravilo (Mt 7,12) napiši na velik lep papir in ga obesi nad svojo delovno mizo.

Kaj se je zgodilo
Tinka je zaspala sestrici v naročju, veliki berejo naprej: o Jezusovem nauku, ki ga je oznanjal, in o čudežih, ki jih je delal.




Več o knjigi Skriti zakladi Svetega pisma

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh