Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slavje na avstrijskem Koroškem v jubilejnem Slomškovem letu

Objava: 02. 06. 2009 / 07:48
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slavje na avstrijskem Koroškem v jubilejnem Slomškovem letu

Jutri v avstrijski Sveti Andraž romajo duhovniki mariborske nadškofije

Pet škofov in več kot 200 duhovnikov iz mariborske nadškofije bo jutri poromalo v Sveti Andraž v sosednji Avstriji, kjer bodo skupaj s koroškim škofom Aloisom Schwarzem obhajali slovesno sveto mašo. Povod za množično romanje mariborskih duhovnikov je 150-letnica prenosa sedeža nekdanje Lavantinske škofije, ki jo je vodil Anton Martin Slomšek (1800 – 1862), iz avstrijskega Svetega Andraža v Maribor in 10. obletnica Slomškove beatifikacije. Škofu Schwarzu se bodo pri slovesni sveti maši ob 11. uri pridružili somaševalci mariborski nadškof Franc Kramberger, mariborski nadškof pomočnik Anton Stres, murskosoboški škof Marjan Turnšek in mariborska pomožna škofa Peter Štumpf in Jožef Smej.


Lavantinska škofija, ki jo je leta 1228 ustanovil salzburški nadškof Eberhard II., je sprva obsegala področje spodnje lavantinske doline, severni breg reke Drave do Svetega Ožbolta v Sloveniji in področje župnije svetega Floriana na zahodnem avstrijskem Štajerskem. Novo ustanovljena škofija je bila del salzburške nadškofije, župnijska cerkev v Svetem Andražu pa je dobila status stolne cerkve. Lavantinskega škofa je posvetil salzburški nadškof.

Škof Heinrich Krapf (1363-1387) je v Svetem Andražu uredil škofijski sedež. Leta 1846 je kardinal Friedrich Schwarzenberg za lavantinskega škofa imenoval Antona Martina Slomška, ki je v Salzburgu prejel škofovsko posvečenje. Slomšek pa je leta 1859 sedež škofije iz Svetega Andraža prenesel v Maribor, da bi škofijske strukture prilagodil krajevnim upravnim enotam.


Škof Slomšek je bil v duhovnika posvečen leta 1824 v Celovcu, kjer je po začetnih letih kaplanovanja do leta 1838 služil kot spiritual v celovškem semenišču. Spominjamo se ga kot soustanovitelja celovške Mohorjeve družbe, kot pobudnika ljudskih misijonov ter avtorja številnih knjižnih del. Leta 1999 ga je papež Janez Pavel II. razglasil za blaženega.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh