Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenci naklonjeni papežu Frančišku

Za vas piše:
STA
Objava: 25. 03. 2016 / 10:22
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slovenci naklonjeni papežu Frančišku

Da so papežu naklonjeni, je odgovorilo 73 odstotkov vprašanih Slovencev.

Slovenija je med državami z visoko naklonjenostjo papežu Frančišku, kaže raziskava, ki jo je v okviru Združenja WIN/Gallup International izvedel Inštitut Mediana. Po naklonjenosti papežu je Slovenija na 14. mestu; da so papežu naklonjeni, je odgovorilo 73 odstotkov vprašanih Slovencev, po drugi strani pa mu jih ni naklonjenih šest odstotkov.

Kot so sporočili z Mediane, so prebivalcem v 64 državah po svetu zastavili isto vprašanje glede (ne)naklonjenosti papežu Frančišku. Pet od desetih vprašanih (54 odstotkov) je papežu naklonjenih, od tega 24 odstotkov "zelo naklonjenih" in 30 odstotkov "naklonjenih". Po drugi strani en od desetih vprašanih (12 odstotkov) papežu ni naklonjen, in sicer jih je sedem odstotkov "nenaklonjenih" in pet odstotkov "zelo nenaklonjenih". Trije od desetih (34 odstotkov) o papežu ni imelo mnenja.

Papežu so najbolj naklonjeni v Latinski Ameriki

V odnosu do papeža obstajajo pomembne razlike po regijah. Pozitivna podoba papeža je višja v Latinski Ameriki (77 odstotkov), Severni Ameriki (63 odstotkov) in Evropski uniji (62 odstotkov). Na vrhu tega seznama so Portugalska, Filipini, Argentina, Italija, Kolumbija, Libanon, Španija, Peru, Poljska in Ekvador. Slovenija je na 14. mestu. V državah Bližnjega vzhoda, Severne Afrike in jugovzhodne Azije je pozitivno mnenje manj izrazito, poleg tega je v teh predelih visok delež tistih, ki mnenja niso podali oz. na vprašanje niso znali odgovoriti. V treh državah - Tuniziji, Turčiji in Alžiriji - negativna mnenja presegajo pozitivna. Med 15 državami, kjer papeža Frančiška ne pozna več kot polovica vprašanih, so Azerbajdžan, Iran, Mongolija, Etiopija, Japonska in Maroko.

Analiza rezultatov glede na versko pripadnost je pokazala, da imajo najbolj pozitivno mnenje katoliki (85-odstotna naklonjenost papežu), sledijo Judje (65-odstotna naklonjenost). Po drugi strani je papežu naklonjenih 28 odstotkov muslimanov in 33 odstotkov budistov.

WIN/Gallup International je vodilno združenje za trženjske in javnomnenjske raziskave. V raziskavi je na svetovni ravni sodelovalo 63.272 anketirancev. V vsaki državi je bil reprezentativen vzorec približno 1000 moških in žensk, ki so bili anketirani osebno, preko telefona ali preko spleta. Zbiranje podatkov je potekalo med septembrom in decembrom 2015, so še sporočili iz Mediane.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh