Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenija na razpotju

Za vas piše:
D. O.
Objava: 21. 02. 2013 / 10:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slovenija na razpotju

»Kakšen razvojni model bo v času, ko je na pomembni prelomnici, izbrala slovenska družba?« se v prilogi Družine Slovenski čas sprašuje Matevž Tomšič.

»Kakšen razvojni model bo v času, ko je na pomembni prelomnici, izbrala slovenska družba?« se v prilogi Družine Slovenski čas sprašuje Matevž Tomšič.

Od »koalicije za izhod iz krize« h »koaliciji za bankrot«?

Slovenija je tako kot že večkrat v svoji novejši zgodovini na pomembni prelomnici, ko bo od odločitev, ki bodo sprejete, odvisen njen nadaljnji razvoj. Pri tem ne gre samo za reševanje gospodarsko-finančne krize, v kateri se je znašla, v smislu, kako čim prej in čim bolj optimalno uveljaviti tiste nujne ukrepe, ki bodo privedli do izboljšanja stanja in ki bodo preprečili uveljavitev »grškega scenarija«, tj. de factobankrota države, s čimer bi zaradi odvisnosti od mednarodne pomoči le-ta izgubila dobršen del svoje suverenosti. Odločiti se bo treba, kakšen razvojni model bo izbrala slovenska družba. Ali bo dokončno vzpostavila model tržnega gospodarstva in parlamentarne demokracije zahodnega tipa, utemeljenega na svobodi, odprtosti, tekmovanju in vključevanju; ali pa bo gradila na modelu pajdaškega kapitalizma in kvazidemokracije v stilu katere od bivših sovjetskih republik, z vladavino omrežij in neformalnih centrov moči, monopoli in izključevanjem »drugorazrednih« državljanov?

Približno ob tem času pred letom dni se je zdelo, da je Slovenija vendarle izbrala prvo pot. Da je »ostala v Evropi«, tj. ostala zavezana njenim temeljnim vrednotam in principom. Oblikovala se je vladajoča koalicija, katere partnerice so obljubile, da bodo sprejele in uveljavile potrebne reforme. In po nemajhnih težavah, ki so jih povzročali tudi ne tako redki »kratki stiki« med koalicijskimi partnerji, in ob strahovitem nasprotovanju politične opozicije, interesnih skupin in dominantnih medijev, ji je končno uspelo spraviti nekatere najpomembnejše reforme skozi zakonodajni postopek. Na to so se pozitivno odzvali mednarodni politični in finančni krogi. Po dolgem času so se zelo izboljšale bonitetne ocene države. Vse je torej kazalo, da so postavljeni temelji gospodarskega okrevanja.

Vendar to mnogim ni bilo po volji. Ni bilo po volji tistim centrom moči, ki izhajajo iz struktur bivšega sistema, saj so začutili, da bi bil to lahko konec njihovih privilegijev.

Celoten prispevek Matevža Tomšiča:
http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/F0EDB5BD29291CA9C1257B19002C86A7?OpenDocument


Foto: arhiv Družine / A. P.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh