Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski oktet ob 70-letnici delovanja: Po aleji skladateljev

Za vas piše:
U.
Objava: 03. 03. 2022 / 06:34
Oznake: Dogodek, Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.03.2022 / 06:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenski oktet ob 70-letnici delovanja: Po aleji skladateljev
Slovenski oktet se bo na sedmih koncertih poklonil svojim preteklim generacijam. FOTO: Matjaž Tavčar

Slovenski oktet ob 70-letnici delovanja: Po aleji skladateljev

Ob sedmih desetletjih glasbenega poustvarjanja se bo Slovenski oktet, moški slovenski vokalni sestav, ki že od začetka izvaja izjemno širok in raznolik zborovski repertoar, poklonil svojim preteklim generacijam na sedmih koncertih v Križevniški cerkvi in v Poletnem gledališču Križank.

V sodelovanju s Festivalom Ljubljana, ki letos prav tako praznuje 70 let, je oktet pripravil jubilejni abonma z naslovom Iz arhiva Slovenskega okteta. Posebno skrb bo zasedba namenila slovenski pesmi, tako ljudski kot komponirani, ki jo vedno znova s posebnim žarom predstavlja na koncertnih odrih doma in v tujini.

Več o zgoščenki DrumƏlca, ki jo je Slovenski oktet izdal ob 70-letnici delovanja in prinaša 16 slovenskih ljudskih pesmi, TUKAJ.

Začetki Slovenskega okteta segajo v leto 1951, ko je prvič zapel v Slovenski filharmoniji, vse od tedaj pa velja za najbolj reprezentativen slovenski moški vokalni komorni ansambel. Predstavil se je na skoraj vseh pomembnejših domačih in mednarodnih koncertnih odrih, večkrat pa nastopil tudi na Festivalu Ljubljana. Zasedba je izdala več kot 60 plošč, za svoje dosežke je bila dvakrat nagrajena s Prešernovo nagrado (1957, 1964), z nagrado Društva slovenskih skladateljev (1971), Drabosnjakovo nagrado (1975), nagrado Orlanda di Lassa (1984), velikim zlatim znakom svobode Republike Slovenije (1996) in častnim priznanjem Svetovnega slovenskega kongresa (2016).

Vstopnice za prva dva dogodka, ki bosta v Križevniški cerkvi 9. marca in 6. aprila 2022, so na voljo na spletni strani ljubljanafestival.si, pri blagajni Križank, na Petrolovih bencinskih servisih in drugih prodajnih mestih Eventim po Sloveniji.


9. marec 2022, 19.30 

Križevniška cerkev v Ljubljani 

Po aleji skladateljev 


Program koncerta 9. marca združuje nabor sakralnih in domoljubnih pesmi skladateljev, ki so slovenski in jugoslovanski kulturni krajini vtisnili globok pečat, njihovi obrazi na doprsnih kipih pa danes krasijo tudi Plečnikovo Alejo slovenskih skladateljev na Vegovi ulici v Ljubljani. Lahkotni, emotivni in ljudskemu duhu bližnji značaj pesmi na sporedu je še danes priljubljen, narodna zavest pa je v preteklosti zaradi številnih besedil in lahkotnih melodij postajala čedalje krepkejša.

Na koncertnem sporedu bodo dela skladateljev: M. Hubada, J. P. Gallusa, S. Mokranjca, G. Riharja, A. Foesterja, A. Hajdriha, V. Lisinskega, H. Volariča, H. Sattnerja, E. Adamiča, M. Vilharja, D. Jenka, F. Gabriča, K. Meška, glasbeni večer pa bo zaokrožila domoljubna pesem B. Ipavca.

Kupi v trgovini

Drumǝlca
CD in DVD
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh