Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovensko-hrvaško romanje na Trsat

Objava: 11. 07. 2007 / 12:11
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slovensko-hrvaško romanje na Trsat

Trsat sodi med velike Marijine božje poti, kamor smo Slovenci že od nekdaj radi romali. Letos imamo lepo priložnost, da se na Trsatu udeležimo slovensko-hrvaškega romanja.

Poleti 2003 smo Slovenci v velikem številu poromali k Mariji Bistrici pri Zagrebu, jeseni 2005 so Hrvatje prišli k Mariji Pomagaj na Brezje. Letošnje, tretje slovensko-hrvaško srečanje, bo v soboto, 18. avgusta, na Trsatu nad Reko. Vodilna misel romanja je: Skupaj k Materi milosti. Poseben uvodni duhovni program se bo začel po 8. uri, osrednja slovesnost pa bo ob 10.30.

Slovenci in Hrvati smo v vsej naši dolgi zgodovini kot dobri sosedje delili skupno usodo, ki majhnim narodom ni bila vedno naklonjena. Radi smo si pomagali in bili zavezniki, nikoli nasprotniki ali sovražniki. Veliko stvari nas povezuje, zlasti skupna katoliška vera in sorodna kultura; malo je stvari, ki bi nas ločevale. Hkrati smo dosegli državno samostojnost, le da je Hrvaška zanjo plačala veliko večjo ceno kot Slovenija. Obe državi si prizadevata za mednarodno uveljavitev in priznanje. Tu je naša država v prednosti, zato lahko veliko pomaga Hrvaški. Politiki v obeh državah so po nepotrebnem povzročili nekaj zapletov in težav. Dolžnost Cerkve je, da tudi politike opozarja na to, kar nas povezuje. Zato smo pred leti začeli pripravljati skupna srečanja. Prav je, da se tudi letos v velikem številu udeležimo slovensko-hrvaškega romanja in se skupaj priporočimo Mariji, da bi varovala slovenski in hrvaški narod in ju v težkih in negotovih časih vodila po poti miru in vere.

Duhovni program bosta s petjem in z molitvijo oblikovala mešani pevski zbor iz stolne župnije Novo mesto in domači trsatski pevski zbor. Slovesno somaševanje bo vodil zagrebški kardinal Josip Bozanić, nagovor med mašo bo imel koprski škof Metod Pirih, po maši bo zbrane vernike pozdravil ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran. Slovesnosti se bodo udeležili tudi drugi slovenski in hrvaški škofje.

Po maši bo veliko priložnosti za srečanja, prijateljsko druženje, izmenjavo izkušenj in seveda tudi za kosilo. Ob 14. uri bodo v baziliki še péte litanije Matere božje za slovo od trsatske Marije. Nekateri romarji bodo potem odšli k morju, drugi se bodo odpravili na pot proti domu.

Želja naših škofov je, da se Slovenci v velikem številu udeležimo slovensko-hrvaškega srečanja na Trsatu. Duhovnike prosijo, naj romanje organizirajo po vseh dekanijah. Na srečanje so lepo povabljeni tudi člani duhovnih gibanj, prav tako redovne skupnosti.

Zato naj velja: Skupaj k Materi milosti!


VEČ

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh