Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovesne maše škofov ob prazniku Marijinega vnebovzetja [SEZNAM]

Za vas piše:
J. P.
Objava: 14. 08. 2023 / 10:06
Čas branja: 9 minut
Nazadnje Posodobljeno: 14.08.2023 / 10:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovesne maše škofov ob prazniku Marijinega vnebovzetja [SEZNAM]
Slovesno praznično mašo na Brezjah bo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. FOTO: Tatjana Splichal

Slovesne maše škofov ob prazniku Marijinega vnebovzetja [SEZNAM]

Nocoj, v ponedeljek, 14. avgusta, zvečer, na predvečer velikega šmarna, in jutri, 15. avgusta, na slovesni in zapovedan praznik Marijinega vnebovzetja, bodo po številnih slovenskih župnijah in v mnogih cerkvah, posvečenih Mariji, slovesne maše, procesije in druge ljudske pobožnosti.

V nadaljevanju objavljamo spored maš, ki jih bodo vodili slovenski (nad)škofje, in praznično dogajanje po nekaterih Marijinih svetiščih po državi. Vsem vam želimo lep in blagoslovljen praznik Marijinega vnebovzetja!

Nadškofija Ljubljana

V Ljubljanski nadškofiji bo na predvečer praznika Marijinega vnebovzetja, v ponedeljek, 14. avgusta, ob 19. uri ob Marijinem kipu na tronu pri župnijski in romarski cerkvi sv. Marije Zvezde v Novi Štifti pri Gornjem Gradu slovesno romarsko mašo (po maši bodo pete litanije Matere Božje in zahvalna pesem) daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, ki bo dan pozneje, na veliki šmaren, ob 10. uri maševal na Brezjah, pred baziliko in narodnim svetiščem Marije Pomagaj, kjer bo tudi ponovna slovesna izročitev slovenskega naroda Božji materi Mariji (maše bodo še ob 7. uri, 8.30, 11.30, ob 16. in 19. uri). Popolne ob 16. uri pa bo nadškof Zore vodil še slovesno mašo pred romarsko cerkvijo Marijinega vnebovzetja pri Novi Štifti na Dolenjskem (maše bodo še ob 6., 8., 10. in 12. uri).

Ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik bo na praznik Marijinega vnebovzetja, v torek, 15. avgusta, ob 10. uri vodil slovesno mašo v podružni in romarski cerkvi sv. Marije vnebovzete na Homcu v Nadžupniji Šmartno pri Slovenj Gradcu, ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar pa bo ravno tako ob 10. uri daroval slovesno mašo v župnijski cerkvi Marije, pomočnice kristjanov v Župniji Kranj Drulovka/Breg. Upokojeni beograjski nadškof in zlatomašnik msgr. Stanislav Hočevar pa bo na praznik vodil romarski shod s slovesno mašo ob 17. uri v župnijski cerkvi Marije vnebovzete v Lescah.

Veliki šmaren pri Novi Štifti. FOTO: Tatjana Splichal

Nadškofija Maribor

V Nadškofiji Maribor bo nadškof metropolit msgr. mag. Alojzij Cvikl na predvečer praznika, 14. avgusta, ob 20. uri vodil slovesno somaševanje s petimi litanijami in procesijo z lučkami na prostem pri župnijski in romarski cerkvi sv. Marije na Ptujski Gori. Po procesiji bo še nočno bdenje, ves čas bo priložnost za spoved. Na praznik Marijinega vnebovzetja bo nadškof Cvikl slovesno somaševanje in posvetitev slovenskega naroda Mariji na Ptujski Gori vodil ob 10. uri. Po maši bodo pete litanije Matere Božje, maše pa bodo še ob 6.30, 8. uri, 12.30, 16. in 19. uri (ob 9. uri bo molitvena ura).

Škofija Novo mesto

V Škofiji Novo mesto bo predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) in novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje v ponedeljek, 14. avgusta, ob 20. uri vodil slovesno somaševanje s procesijo s svečkami, z baklami in Marijinim kipom pred podružno in romarsko cerkvijo Marije vnebovzete na Zaplazu, na praznik Marijinega vnebovzetja pa ob 10. uri v župnijski cerkvi Žalostne Matere Božje v Leskovcu pri Krškem.

Upokojeni novomeški škof msgr. Andrej Glavan pa bo daroval slovesno mašo s ponovno slovesno izročitvijo slovenskega naroda Božji materi Mariji na praznični torek, 15. avgusta, ob 10. uri v podružni in romarski cerkvi Marije vnebovzete na Zaplazu.

Škofija Koper

V Škofiji Koper bo na predvečer praznika, v ponedeljek, 14. avgusta, ob 19.30 koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak vodil somaševanje v župnijski cerkvi Marijinega prikazanja v Strunjanu (že ob 18.30 bo akademija, po maši pa procesija do strunjanskega križa za blagoslov ribičev, pomorščakov in morja ter nočno bdenje), na praznični dan ob 10. uri pa bo obhajal slovesno mašo s ponovno slovesno izročitvijo slovenskega naroda Božji materi Mariji v baziliki Kraljice Svetogorske na Sveti Gori pri Gorici. Maše bodo še ob 8. uri, 11.30 in 16. uri.

Škofija Celje

Na veliki šmaren, 15. avgusta, bo v Škofiji Celje ob 9. uri slovesna procesija z Najsvetejšim in kipom Marije Spremljevalke z blagoslovi ob kapelicah po vasi Olimje (sodeluje Pihalna godba Svetina nad Štorami). Po procesiji bo v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja – v neposrednem prenosu na RTV Slovenija – slovesno somaševanje vodil celjski škof msgr. dr. Maksimilijan Matjaž, pel bo domači pevski zbor ob spremljavi organista prof. Toneta Potočnika. Maši bosta še ob 7.30 in 19. uri (z ljudskim petjem).

Velikošmarenska procesija v Olimju. FOTO: Tatjana Splichal

Škofija Murska Sobota

V Škofiji Murska Sobota pa bo škof msgr. dr. Peter Štumpf na praznični predvečer, 14. avgusta, ob 20. uri maševal v župnijski cerkvi Marije Vnebovzete pri Gradu (tam bo že ob 17. uri nagovor, blagoslov otrok, staršev in nosečnic, ob 19. uri pa priložnost za spoved, po maši pa procesija z lučkami), na veliki šmaren, 15. avgusta, pa ob 10. uri v stolnici sv. Nikolaja v Murski Soboti.

Na predvečer praznika

Na predvečer praznika Marijinega vnebovzetja, v ponedeljek, 14. avgusta, bosta ob 17. in 20. uri maši v baziliki Kraljice Svetogorske na Sveti Gori pri Gorici (po drugi bodo pete litanije, procesija z milostno podobo in lučkami ter molitev pred Najsvetejšim do polnoči), ob 19. uri v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Olimju (ob 18. uri bo češčenje Najsvetejšega, spovedovanje in molitev rožnega venca), ob 18. uri (oratorijska) in 20. uri (za zakonce) v župnijski cerkvi Marije Vnebovzete v Turnišču (po drugi maši bo procesija z Marijinim kipom, nato pa celonočno bdenje, prihod romarskih procesij, spovedovanje in sklep opolnoči z mašo, ki jo bo daroval zlatomašnik dr. Stanislav Zver).

Na praznični predvečer bo maša ob 19. uri na trgu pred baziliko in narodnim svetiščem Marije Pomagaj na Brezjah (po njej pa procesija z milostno podobo po vasi in celonočno češčenje), ob 19. uri v kapeli Matere Božje na Kredarici (s procesijo z lučkami, petimi litanijami Matere Božje in blagoslovom), ob 19. uri pa pri kapeli sv. Antona Puščavnika na Pokljuki (po maši procesija z Marijinim kipom).

V ponedeljek, 14. avgusta, bo ob 24. uri polnočna maša, ki jo bo vodil novomašnik Klemen Gartner, in po njej molitveno bdenje do jutra na prostem pri župnijski in romarski cerkvi sv. Marije na Ptujski Gori. Ob 19. uri bo v podružni cerkvi Matere Božje na Tinskem romarski shod, somaševanje, ki ga bo vodil župnik Župnije Brežice Ivan Šumljak, procesija z lučkami in litanijami Matere Božje. Ob 19.30 bodo v baziliki Marijinega obiskanja v Petrovčah večernice z mašo in procesija z Marijinim kipom in lučkami po vasi. Ob 19.30 pa bo romarski shod in žegnanje z mašo, ki jo bo daroval p. Gregor Kos, ter procesijo z Marijinim kipom in petimi litanijami v podružni cerkvi Marije vnebovzete v Dolenji Straži.

Praznik Marijinega vnebovzetja na Zaplazu. FOTO: Tatjana Splichal

Marijino vnebovzetje

Na praznik Marijinega vnebovzetja bo že ob 7. uri v podružni cerkvi Marije vnebovzete v Dolenji Straži romarski shod in žegnanje z mašo, druga maša bo ob 10. uri. Prav tako ob 7. uri bo župnijski cerkvi Marijinega prikazanja v Strunjanu slovesna maša ob 511-letnici prikazanja v Strunjanu in ob sklepu nočnega bdenja. Ob 8.30 bo maša v italijanščini, ob 10. uri glavna romarska maša, opoldne maša v hrvaščini in ob 18. uri zaključna maša. Ob 7. uri bo še maša v župnijski cerkvi Marije vnebovzete v Šmarju pri Jelšah, maši bosta še ob 9. uri in 10.15. ob 8.30 bo maša v župnijski cerkvi sv. Antona Padovanskega v Prečni.

Ob 10. uri bo slovesna maša v znameniti podružni in romarski cerkvi sv. Marije na Gorci v Malečniku, ki je del Mednarodne kulturne romarske poti. Pri maši bo prepeval župnijski mešani cerkveni pevski zbor, ob sklepu bogoslužja bo tradicionalen blagoslov cvetja, dišavnic in zelišč (zdravilnih rastlin), ki jih bodo romarji lahko odnesli s seboj. Ob 10. uri bo v župnijski cerkvi Marije Vnebovzete v Turnišču slovesna maša z obnovitvijo izročitve slovenskega naroda Materi Božji in z litanijami (maše bodo še vsako polno uro od 5. do 8. ure, zadnja v madžarskem jeziku, ter ob 17. in 19. uri). Ob 10.30 bo v župnijski cerkvi Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani glavni romarski shod s slovesno mašo vodil salezijanski inšpektor mag. Marko Košnik.

Ob 10. uri bo v podružni cerkvi Rojstva device Marije na Kureščku slovesna maša z obnovitvijo posvetitve slovenskega naroda Mariji, že uro prej bo češčenje Najsvetejšega. Prav tako ob 10. uri bo slovesna maša v župnijski cerkvi Marije vnebovzete pri Gradu v Prekmurju, ki jo bo vodil Peter Čemažar (maše še opolnoči, ob 6. uri, 7.30 in 8.45), v zamejstvu pa bo v cerkvi Marije Vnebovzete na Repentabru pri Trstu slovesno mašo vodil tržaški škof Enrico Trevisi (maša bo še ob 17. uri).

Veliki šmaren v Turnišču. FOTO: Tatjana Splichal

Na veliki šmaren bo ob 10. uri na prostem pri baziliki Marijinega obiskanja v Petrovčah slovesna maša z obnovitvijo izročitve slovenskega naroda Materi Božji, ki jo bo daroval Izidor Dori Pečovnik (maše bodo še ob 6.30, 8. in 19. uri ter opoldne za ostarele in bolne). Ob 10. uri bo romarski shod s slovesno mašo v cerkvi sv. Marije v Puščavi na Pohorju (maša bo še ob 8.30), ob 10.30 slovesna maša, ki jo bo daroval litijski kaplan Matej Rus, v župnijski cerkvi Lurške Matere Božje na Polšniku, ob 10.30 pa maša v podružni cerkvi Matere Božje na Tinskem.

Ob 10. uri bo v župnijski cerkvi Marije vnebovzete v Fari pri Kočevju slovesno mašo in ponovno slovesno izročitev slovenskega naroda Božji materi Mariji vodil apostolski nuncij v Kanadi, nadškof msgr. dr. Ivan Jurkovič. Ob 11. uri bosta slovesna maša z obhajanjem obletnice blagoslovitve kapele v kapeli Matere Božje na Kredarici (prva maša bo ob 8. uri) in maša v kapeli sv. Antona Puščavnika na Pokljuki, opoldne pa slovesna maša z obnovitvijo izročitve slovenskega naroda Materi Božji v podružni cerkvi sv. Uršule na Uršlji gori.

Popoldne bo ob 15. uri slovesna maša v klariškem samostanu Marije Matere Cerkve v Turnišču, ob 16. uri pa slovesna maša z obnovitvijo posvetitve slovenskega naroda Mariji v podružni cerkvi Rojstva device Marije na Kureščku, kjer bo že uro prej češčenje najsvetejšega, in v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja na Dobrovi pri Ljubljani (ljubljanski stolni prošt, kanonik prelat Jožef Lap). Ob 17. uri bo v podružni in romarski cerkvi sv. Roka v Predenci prvi romarski shod z mašo, ki jo bo daroval spiritual bogoslovja Gregor Celestina.

V Stični, v baziliki Žalostne Matere Božje, bo ob 18.30 Fatimska pobožnost z molitvijo častitljivega dela rožnega venca, mašo z nagovorom, procesijo s fatimskim Marijinim kipom, petimi litanijami, obnovitvijo posvetitve in izročitve Jezusovemu in Marijinemu Srcu in blagoslovom z Najsvetejšim. Ob 19. uri pa bo na prostem pri baziliki Marijinega obiskanja v Petrovčah maša za mlade z glasbeno skupino Dominik, ki jo bo vodil župnik Župnije Grosuplje Martin Golob. Že ob 18. uri bo tudi koncert zasedbe Dominik.

Nalaganje
Nazaj na vrh