Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovesni praznik binkošti in maše slovenskih škofov

Objava: 20. 05. 2010 / 07:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slovesni praznik binkošti in maše slovenskih škofov

Binkošti so spomin na dogodek prihoda Svetega Duha, ker je na ta dan po svetopisemskem sporočilu nad zbrane učence in Božjo mater Marijo prišel Sveti Duh

S slovesnim praznikom binkošti, ki ga bomo praznovali v nedeljo, 23. maja 2010, bomo v katoliški Cerkvi sklenili velikonočni čas. Binkošti so spomin na dogodek prihoda Svetega Duha, ker je na ta dan po svetopisemskem sporočilu nad zbrane učence in Božjo mater Marijo prišel Sveti Duh (prim. Apd 2,1–11; Jn 20,19–23). Praznik obhajamo petdeset dni po veliki noči.

Beseda 'binkošti' izhaja iz nemškega jezika (Pfingsten iz 'der fünfzigste Tag' - petdeseti dan). Pojem izhaja iz grške besede 'pentekoste' (hemera), kar pomeni petdeseti (dan). Po binkoštih se v katoliški Cerkvi nadaljuje liturgični čas med letom, ki traja do konca cerkvenega leta oziroma do začetka adventnega časa. Velikonočno svečo v cerkvah z oltarnega prostora odnesejo h krstnemu kamnu, duhovniki in drugi sodelavci pa pri bogoslužju nosijo liturgična oblačila v zeleni barvi.


Slovenski škofje bodo slovesne maše darovali na naslednjih krajih:

Škofija Celje

Celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek bo na binkošti daroval sveto mašo ob 10.00 v celjski stolnici sv. Danijela in birmancem podelil zakrament svete birme.

Nadškofija Maribor

Mariborski nadškof metropolit msgr. dr. Franc Kramberger bo ob 9.00 daroval sveto mašo v mariborski stolnici in birmancem podelil zakrament svete birme. Popoldne bo maševal v župnijski cerkvi sv. Urbana v Destrniku, ki praznuje 340-letnico župnije.

Mariborski nadškof pomočnik msgr. dr. Marjan Turnšek bo ob 10.00 daroval sveto mašo v župnijski cerkvi Svetega Duha v Celju.

Nadškofija Ljubljana

Nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres bo ob 9.00 daroval sveto mašo in birmoval v ljubljanski stolnici in župnijski cerkvi sv. Nikolaja.

Pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik bo daroval sveto mašo in birmoval ob 10.00 na Jesenicah. Ob 15.00 bo maševal na romarskem shodu v Šentjerneju.

Škofija Novo mesto

Škof msgr. Andrej Glavan bo ob 10.30 daroval sveto mašo in birmoval v novomeški stolnici sv. Nikolaja, ob 15.00 v župniji Raka, ob 20.00 pa bo daroval mašo na Brezjah ob 210-letnici Marijine kapele.

Razlago praznika povzemamo po Tiskovnem uradu SŠK.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh