Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovesno odkritje spominske plošče Ivanu Omanu

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 12. 05. 2022 / 13:58
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2022 / 14:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovesno odkritje spominske plošče Ivanu Omanu
Ivan Oman je tik pred 90. rojstnim dnevom umrl 18. avgusta 2019. FOTO: Prosvetno društvo Sotočje

Slovesno odkritje spominske plošče Ivanu Omanu

Na današnji dan pred 34 leti, 12. maja 1988, je nastala prva slovenska demokratična politična stranka, ustanovljena po 2. svetovni vojni, Slovenska kmečka zveza (predhodnica današnje SLS), njen prvi predsednik pa je bil Ivan Oman.

Natanko 34 let pozneje, danes, v četrtek, 12. maja 2022, bodo ob 17. uri na Omanovi domačiji v Zmincu pri Škofji Loki slovesno odkrili spominsko ploščo Ivanu Omanu (1929–2019), kmetu, slovenskemu domoljubu, narodnemu buditelju, članu predsedstva Republike Slovenije in častnemu občanu Škofje Loke.

Spominsko ploščo bosta odkrila predsednik in župan

Na dogodku, ki ga z roko v roki pripravljajo Občina Škofja Loka, Prosvetno društvo Sotočje Škofja Loka in družina Oman, bosta spominsko ploščo odkrila slovenski predsednik Borut Pahor, ki je tudi častni pokrovitelj odkritja, in škofjeloški župan Tine Radinja, prisoten pa bo tudi predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič.

Več o knjigi Ivan Oman: Za naš dragi dom in rod najdete TUKAJ.

Zahvalna maša za Ivana Omana

Spominsko ploščo bo blagoslovil župnik Župnije Škofja Loka Matej Nastran, z domoljubnimi pesmimi bo na odkritju nastopil Škofjeloški oktet. Že pred dogodkom pa bo ob 15.30 v župnijski cerkvi sv. Jakoba na Cankarjevem trgu v Škofji Loki zahvalna sveta maša za Ivana Omana ter za vse pokojne člane in podpornike SLS.

Za naš dragi dom in rod

Spomnimo, da je pri Založbi Družina izšla knjiga »Ivan Oman: Za naš dragi dom in rod« avtorjev Erike Jazbar in dr. Dejana Valentinčiča. V pogovoru s »kmetom iz Zminca« v knjižni obliki je opisana življenjska pot te markantne osebnosti in enega ključnih tvorcev slovenske pomladi, v njej pa Oman bralca bolj kot kdaj koli prej spusti v svoj notranji svet.

Nalaganje
Nazaj na vrh