Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovesno odprtje obnovitvenih del v baziliki sv. Pavla zunaj obzidja

Objava: 29. 06. 2010 / 07:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slovesno odprtje obnovitvenih del v baziliki sv. Pavla zunaj obzidja

Sveti oče je sinoči po slovesnih večernicah uradno odprl gradbena dela v Pavlovi baziliki

Papež Benedikt XVI. je sinoči, na predvečer praznika svetih Petra in Pavla, vodil slovesne večernice v rimski baziliki svetega Pavla zunaj obzidja. Po končanem bogoslužju je odprl gradbena dela, ki v sklopu Pavlovega leta potekajo v baziliki in njeni okolici. Danes, na sam praznik prvakov apostolov, pa bo papež daroval sveto mašo v baziliki svetega Petra v Vatikanu, kjer bo osemintridestim škofom izročil palij. Med njimi bo tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Anton Stres.

Kot poročajo pri vatikanskem radiu, je gradbena dela v rimski baziliki svetega Pavla zunaj obzidja v Pavlovem letu načrtoval nekdanji predstojnik bazilike, kardinal Andrea di Montezemolo, in so del obširnega načrta obnovitve Pavlove bazilike. Med njimi imajo najpomembnejše mesto izkopavanja okrog grobnice apostola Pavla, izboljšati pa želijo tudi dostop romarjev v baziliko in še močneje poudariti kulturno dediščino bazilike svetega Pavla zunaj obzidja. S tem namenom so ‘arheološko pot’ ob Pavlovi baziliki, kjer se nahajajo ostanki številnih stebrov in korintskih kapitelov Teodizijeve bazilike, že zaščitili s postavitvijo zaščitne strehe.

V neposredni bližini so zgradili poslopje, v katerem se med drugim nahajata tudi prodajalna s knjigami in spominki. V kletnih stavbnih prostorih pa so na ogled ostanki zgradbe iz rimske dobe, ki sta jih med zadnjimi izkopavanji odkrila Papeški inštitut za krščansko areheologijo in Vatikanski muzeji. Romarji in ostali obiskovalci si lahko ogledajo tudi druge najdbe na območju bazilike in samostana sv. Pavla: v desetih vitrinah so na ogled obredni predmeti, keramika, kovanci in medalje ter ostali pomembnejši predmeti, ki so jih odkrili med zadnjimi izkopavanji. Razstavljen je tudi mavčni odtis sarkofaga, znanega pod imenom ‘dogmatični sarkofag’ ali ‘sarkofag dveh zavez’, ki so ga ponovno odkrili po požaru leta 1823. Njegov izvirnik sedaj hranijo v Vatikanskih muzejih.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh