Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovo turške Cerkve od umorjenega škofa

Objava: 08. 06. 2010 / 08:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slovo turške Cerkve od umorjenega škofa

‘Turčija se je ponovno izkazala kot kraj mučeništva’

Z mašo v Iskenderunu so se turški katoličani včeraj popoldne poslovili od svojega umorjenega škofa Lugija Padoveseja. V Milanu rojenega škofa, ki je pred smrtjo opravljal funkcijo apostolskega vikarja in predsednika Turške škofovske konference, je minuli četrtek umoril njegov voznik.

Številni žalujoči, ki so se udeležili žalnega bogoslužja, so morali zaradi množičnega obiska dogajanje spremljati z vrta pred cerkvijo. Po zaključku svete maše so z belimi vrtnicami prekrito krsto s posmrtnimi ostanki umorjenega škofa prepeljali v Antalijo, od tam pa z letalom v Milano, kjer naj bi bil pokojni škof pokopan.

Z nasilno smrtjo škofa Padoveseja se je Turčija ‘ponovno izkazala kot kraj mučeništva’, je dejal izmirski nadškof Ruggero Franceschini in dodal, da v svoji naklonjenosti do Turčije in Turkov škof Padovese ni izvajal nikakršne ‘verske propagande’. Po nadškofovih besedah je škof Padovese zgolj izvrševal evangeljski nauk in pri dejanjih je njegovo roko vodila le krščanska ljubezen do bližnjega’.

Žalne slovesnosti za pokojnim škofom sta se udeležila tudi apostolski nuncij v Turčiji, Antonio Lucibello, in predstavnik italijanskega veleposlaništva.

Turški pravosodni minister Sadullah Ergin je izmirskemu nadškofu v Iskenderunu osebno izrekel sožalje v imenu celotne turške vlade, ki, kot je dejal, deli bolečino ob izgubi s celotno skupnostjo in katoliško Cerkvijo. Pravica do življenja je temeljna pravica vsakega človeka in vsako dejanje, ki je naperjeno proti temu, mora biti preganjano, ne glede na to, ali gre za teroristični napad, za osebne zadeve, ali pa naročilo s strani državnih oblastnikov.

Ob tem je turški dnevnik ‘Cumhuryet’ navedel besede domnevnega storilca Murata Altuna, ki je dejal, da je pravzaprav želel umoriti papeža. Ker to ni bilo izvedljivo, je pač napadel škofa Padoveseja. Šestindvajsetletnik, ki je bil v škofovi službi nekaj manj kot pet let, naj bi trpel hude duševne težave.

Na fotografiji: umorjeni škof Luigi Padovese

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh