Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

So v Španiji odkrili »novega« Velazqueza?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 01. 02. 2023 / 11:15
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 02.02.2023 / 14:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
So v Španiji odkrili »novega« Velazqueza?
Ali je slika v sevillski cerkvici delo svetovno znanega slikarja Diega Velazqueza? FOTO: almendron.com

So v Španiji odkrili »novega« Velazqueza?

Doslej neznana slika Diega Velazqueza (1559-1660) v majhni cerkvi v Sevilli? To bi bilo odkritje!

Zgodba o tem trenutno kroži po španskih medijih, o njej pa je v teh dneh poročal avstrijski Kathpress: ko je Soledad Rojas 23. julija 2020 umrla v starosti 96 let, je svoji župnijski cerkvi v mestu na jugu Španije zapustila več umetniških del. Katoličanka je izhajala iz znane in premožne družine zbirateljev umetnin iz Seville.

Če gre resnično za »pristnega« Velazqueza, je slika vredna več milijonov evrov.

Januarja 2021 je tamkajšnji župnik naročil, naj darovana dela pošljejo v restavriranje Andaluzijskemu inštitutu za ohranjanje zgodovinskih spomenikov. Zdaj je prejel novico, zaradi katere bi lahko njegova župnijska cerkev postala turistični magnet. Razlog za to je delo »Inmaculada con el Nino« (»Devica z otrokom«) iz let med 1615 in 1617, za katero so izvedenci doslej domnevali, da je delo španskega renesančnega slikarja Francisca Pacheca. Pacheco, ustanovitelj seviljske slikarske šole, je leta 1619 postal kraljevi dvorni slikar, inkvizicija pa ga je pooblastila za nadzor nad upoštevanjem slikarskih odlokov za versko slikarstvo.

Devica z otrokom. FOTO: almendron.com

Restavratorji pa so zdaj sporočili, da je slika verjetno delo svetovno znanega slikarja Diega Velazqueza. Velazquez je bil ne le Pachecov zet, temveč tudi učenec v njegovem slikarskem ateljeju. Izvedenci so po navedbah španskih medijev očitno našli številne slogovne motive in celo skrite simbole, ki kažejo na Velazquezovo avtorstvo. Zdaj naj bi to potrdili tudi mednarodni strokovnjaki. Če gre resnično za »pristnega« Velazqueza, je slika vredna več milijonov evrov.

Velazquezov avtoportret. FOTO: Wikipedia

Kupi v trgovini

Hči Španke
Proza
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh