Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Soba, v kateri se je Michelangelo skrival pred papežem

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 07. 11. 2023 / 16:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.11.2023 / 13:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Soba, v kateri se je Michelangelo skrival pred papežem
Skrivna soba leži pod Novo zakristijo medičejske bazilike sv. Lovrenca v Firencah. FOTO: Musei del Bargello

Soba, v kateri se je Michelangelo skrival pred papežem

Renesančni umetnik Michelangelo Buonarotti (1475-1564) naj bi se leta 1530 približno dva meseca skrival pred papežem Klemnom VII.

Umetnikova skrivna soba v Firencah bo od sredine novembra prvič odprta za javnost. Kot so po navedbah avstrijskega Kathpressa pred dnevi sporočili iz Muzeja medičejskih kapel, bodo ogledi v manjših skupinah poskusno mogoči do konca marca prihodnje leto, predprodaja vstopnic pa se je že začela.

Michelangelo je stene sobe, v kateri se je skrival, uporabljal za skiciranje nekaterih svojih projektov.

Strah pred papeževim maščevanjem

Michelangelo naj bi se leta 1530 za približno dva meseca skril v podzemni sobi pred medičejskim papežem Klemnom VII. (1523-1534). Umetnik je pred tem zanj zasnoval Novo zakristijo medičejske bazilike sv. Lovrenca v Firencah kot grobnico za družinske člane. Ko so bili Medičejci leta 1527 izgnani iz Firenc, je Michelangelo delal za mesto. Kmalu zatem je rodbina znova prevzela oblast: umetnik se je bal maščevanja Medičejcev in se je skrival pred očmi javnosti. Skrivna soba leži pod novo zakristijo, Michelangelo pa se je v njej skrival s pomočjo tamkajšnjega priorja. V tem času je stene sobe, ki je dolga približno deset in široka tri metre, uporabljal za skiciranje nekaterih svojih projektov.

Sobo, katere stene so polne risb z ogljem, so po naključju odkrili leta 1975. Več desetletij je bila skrita pod loputo in neuporabljena. Ko je takratni direktor iskal možen nov izhod iz Muzeja medičejskih kapel, je naletel nanjo, restavratorji pa so nato pod dvema plastema ometa našli Michelangelove risbe.

Skrivno sobo bo lahko vsak teden obiskalo do skupno sto ljudi.

Omejen obisk skrivne sobe

Prostor bo zdaj odprt po obsežnih obnovitvenih delih v muzeju, med drugim je bil urejen tudi nov izhod. Zaradi zaščite risb je število obiskovalcev v »skrivni sobi« omejeno. Majhne skupine največ štirih oseb bodo lahko sobo obiskale za največ 15 minut. Vsak teden bo sobo lahko obiskalo do skupno sto ljudi. Iz varnostnih razlogov ogled ne bo dovoljen otrokom, mlajšim od deset let, invalidi pa se ogleda ne bodo mogli udeležiti zaradi prostorskih omejitev.

Vstopnice, ki so že v prodaji, stanejo 20 evrov brez ugodnosti, poleg tega je treba plačati še pristojbino za rezervacijo (3 evre) in vstopnino v muzej (10 evrov).

Kupi v trgovini

Estetika in modrost umetnosti
Filozofija in esejistika
29,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh