Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Španska opozicija namerava po zmagi na volitvah spremeniti zakon o splavu

Objava: 04. 02. 2011 / 08:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Španska opozicija namerava po zmagi na volitvah spremeniti zakon o splavu

Trenutna vlada premierja Zapatera je zakon sprejela kljub nasprotovanju Ljudske stranke in španske Cerkve.

Španska konzervativna opozicija bo po morebitni zmagi na volitvah leta 2012 ponovno spremenila zakon o splavu, ki je z izredno redkimi omejitvami sprejela sedanja vlada. Vodja opozicije Mariano Rajoy je v pogovoru za španski časnik 'El Mundo' napovedal, da bodo prenovljeni zakon takoj spet odpravili, če bodo prihodnje leto zmagali na parlamentarnih volitvah.

Prav tako želi Rajoy ukiniti šolski predmet ‘Državljanska vzgoja’, ki so ga v času svoje vlade uvedli socialisti. Po Rajoyevih besedah je predmet nastal kot tekmec verskemu pouku, ta pa je izgubil status enega izmeda osrednjih predmetov v učnih načrtih španskih šol.

Po najnovejših javnomnenjskih raziskavah bi imela v primeru takojšnjih volitev konzervativna Ljudska stranka v Španiji trenutno petnajstodstotno prednost pred socialisti. Sporni zakon o splavu je v deželi na Iberskem polotoku v veljavo stopil lansko leto.

Trenutna socialistična vlada pod vodstvom ministrskega predsednika Joseja Luisa Zapatera je omenjeni zakon sprejela kljub ostremu nasprotovanju opozicije in Cerkve. Njegovo sprejetje so podprle manjše levičarske stranke ter katalonski in baskovski nacionalisti. Zakon velja za enega najliberalnejših v Evropi.

Prekinitev nosečnosti je dovoljena do 14. tedna, do 22. tedna pa je mogoča v primeru hudih zdravstvenih tveganj za mater ali zaradi nepravilnega razvoja zarodka. Za prekinitev nosečnosti po 22. tednu je potrebno soglasje zdravniške komisije. Mladoletnice, starejše od šestnajst let, lahko splav opravijo brez soglasja staršev, pred posegom pa morajo o tem obvestiti vsaj enega izmed roditeljev.

Pred sprejetjem tega zakona je bilo opravljanje splava v Španiji v osnovi prepovedano. Dovoljene so bile le tri izjeme: v primeru posilstva, nepravilnega razvoja zarodka, ter v primeru ogroženosti telesnega ali duševnega zdravja bodoče matere. Potrditev izjemnih primerov običajno ni predstavljala nikakršnih težav.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh