Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spletna konferenca v Vatikanu na temo verske svobode

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 22. 04. 2013 / 10:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Spletna konferenca v Vatikanu na temo verske svobode

Višji rabin Rosen, vatikanski astronom Consolmagno, pop pevka Gloria Estefan in drugi so pripravili prispevke, ki so bili predvajani na spletnem portalu www.ted.com.

Različnim vidikom na temo verske svobode je bila posvečena medverska konferenca v Vatikanu, ki jo je bilo minuli petek moč spremljati preko svetovnega medmrežja. Svoje prispevke so v avditoriju 'Conciliazione' ne daleč stran od Trga sv. Petra predstavili zelo različni sodelujoči, med njimi višji rabin David Rosen iz Ameriškega judovskega odbora, vatikanski astronom Guy Consolmagno, pop pevka Gloria Estefan, profesionalni košarkar Vlade Divac in princesa iz Kuvajta, Sheika Hussah Sabah al-Selem al-Sabah. Vsi predavatelji so izrazili svoje nasprotovanje skrajništvu in sekularizaciji, kot je v pogovoru za Radio Vatikan pojasnila prirediteljica konference Giovanna Abbiati.

Kongres je uradno odprl njegov pokrovitelj, predsednik Papeškega sveta za kulturo, kardinal Gianfranco Ravasi. Kardinal Ravasi je pred tem že na različne načine prek pobude 'Dvorišča za pogane' poskušal vzpostaviti dialog z neverujočimi.

Za medijsko predstavitev je bila izbrana ena izmed najpogosteje obiskanih spletnih strani: www.ted.com vsak dan obišče okoli poldrugi milijon spletnih uporabnikov, stran pa je na voljo v devetdesetih jezikih. Na njej so predstavljeni kongresi, katerih sporočila naj bi pot do uporabnikov našla tudi preko svetovnega medmrežja, po načelu 'Ideas worth spreading', torej 'ideje, ki jih velja posredovati naprej'. Kot pojasnjuje Abbiatijeva, kratica 'TED' označuje T za tehnologijo, E za zabavo (Entertainment) in D za oblikovanje (Design).

Kongrese preko spletnega portala TED prirejajo že deset let, dovoljenje za uporabo imena pa lahko pridobijo tudi drugi prireditelji, kar je v tem primeru storil Vatikan.

Pri izbiri govornikov so se prireditelji potrudili, da so pojav religije vzeli kot celoto in da niso razpravljali o posameznih veroizpovedih. Spregovorili so tudi o posameznih vidikih, kot so mladi, kultura in šport. »Predstavnike s teh življenjskih področij smo prosili, naj svoje predavanje pripravijo v preprostem jeziku, da bi na ta način dosegli kar največ ljudi«, je pojasnila Giovanna Abbiati. Skrivnost uspeha TED konferenc je ravno v tem, da s ciljnim občinstvom komunicirajo na isti ravni.

V načrtu je bilo devetnajst prispevkov, nobeden izmed njih naj ne bi bil daljši od osemnajstih minut. Dopustna ni bila zgolj govorjena beseda, eden izmed prispevkov je bil zapet in eden narisan.

Na fotografiji: višji rabin David Rosen (foto: splet)

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh