Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janez Gallob Trupi, Koroška, Teharče pri Maloščah

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 23. 07. 2019 / 08:06
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.03.2024 / 15:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Janez Gallob Trupi, Koroška, Teharče pri Maloščah
Janez Gallob Trupi

Janez Gallob Trupi, Koroška, Teharče pri Maloščah

Mohorjeva založba iz Celovca je izdala knjigo Janez Gallob - France. Nekje med Zemljo in nebesi, spomine koroškega kmeta in narodnjaka.

Lojz Gallob iz Žužalč je želel, da bi zvedela širša javnost za ročne zapise njegovega očeta. V njih je Janez Gallob, po domače Trupi, opisal življenje in doživljaje od mladosti do konca druge svetovne vojne.

Ker je obstajala nevarnost, da bi ga leta 1944 Nemci aretirali, se je odločil, da se pridruži partizanom. To dobo pri partizanih je obširno opisal v posebnem poglavju.

Knjigo je izdala Mohorjeva založba iz Celovca in je nastala v tesnem sodelovanju z glavnim urednikom Hanzijem Filipičem.

Uvodne besede je napisal zgodovinar dr. Marjan Linasi, muzejski svetnik iz Slovenj Gradca in posebni poznavalec partizanstva v drugi svetovni vojni.

Vojne je konec, začenja se novo življenje

V knjigi, ki ima na koncu posebej bogat dokumentacijski fotografski del, so zapisani spomini Janeza Galloba. V knjigi, ki je dosledno dvojezična (levo slovensko, desno nemško) je Janez Gallob opisal Trupijevo kmetijo na severnem pobočju Karavank pod Trupijevim poldnem (Techantinger Mittagskogel, 1931 metrov).

Spominja se mladosti, zasedbe Avstrije, kako se je vrnil iz vojaške službe, pregona Trupijeve družine aprila 1942 in vrnitve po treh mesecih iz pregnanstva. Nato je pozornost posvetil partizanski dobi in svojo pot v partizane.

Na eni prvih straneh beremo tudi predgovor sina Lojza Galloba, ki ga je napisal samo nekaj dni pred svojo nenadno smrtjo:

»Ko je bilo 8. maja 1945 vojne konec, smo se vsi živi vrnili k Trupiju in treba je bilo še enkrat začeti znova. Moj oče je vsem tistim, ki so nas spravili v Nemčijo, odpustil in je vedno rekel: Vojne je konec, začenja se novo življenje.«

Zanimivo pričevanje, ki ga bralec z užitkom prebere

Življenjepisni spomini Janeza Galloba - Franceta iz Teharč pri Maloščah na avstrijskem Koroškem so zanimivo pričevanje, ki ga bralec z užitkom prebere.

V Gallobu lahko občudujemo njegovo globoko povezanost z domačo zemljo, njegovo čvrsto zasidranost v ganljivi zakonski in družinski skupnosti.

Presenetljiva sta njegova nevsakdanji pogum in nadpovprečna naravna inteligenca. Njegova nepodkupljiva poštenost se napaja v zvestobi Bogu, v moči katerega zlo premaguje z dobrim.

Obdobje nacistične strahovlade Galloba ni zlomilo, ampak v njem zbudilo novo voljo do boja za svobodo.

Vojne je konec, začenja se novo življenje, Nedelja, 23. 6. 2019


Nalaganje
Nazaj na vrh