Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spominske znamke ob papeževem obisku

Objava: 02. 09. 2010 / 08:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Spominske znamke ob papeževem obisku

Znamke so del spominskega zvežčiča, ki je izšel 11. avgusta, na stodvajseto obletnico smrti kardinala Newmana.

Pošta na otoku Man, otoku v Irskem morju, ki sodi neposredno pod britansko krono, vendar ni del Združenega kraljestva, je izdala serijo spominskih znamk v čast skorajšnjemu papeževemu obisku v Veliki Britaniji in razglasitvi kardinala Johna Henryja Newmana za blaženega, kar bo sveti oče uradno storil ob koncu svojega obiska, 19. septembra letos.

Znamke so del spominskega zvežčiča, ki je izšel 11. avgusta, na stodvajseto obletnico smrti kardinala Newmana. V tem času pa so na poštnem oddelku za znamke in kovance na otoku Man vzpostavili tudi stik z vatikansko pošto, saj želijo ob razglasitvi kardinala Newmana za blaženega izdati še dodaten spominski material.

Ker naj bi razglasitev po prvotnih načrtih potekala na letališču v Coventryju, je to prizorišče omenjeno tudi na spominskih znamkah, kasneje pa so prireditelji to slovesnost 'preselili' v park Cofton v Birminghamu. Kot zatrjujejo nekateri zbiratelji znamk, tovrstna neujemanja vrednost spominskih znamk še zvišujejo.

Kardinal Newman je upodobljen na dveh fotografijah, ena je bila posneta v njegovi rezidenci v oratoriju sv. Filipa Nerija leta 1883, ko je kardinal štel dvainosemdeset let. Druga fotografija je nastala okoli leta 1866, približno dve desetletji po njegovem spreobrnjenju iz anglikanske v katoliško vero. Fotografija papeža Benedikta XVI. pa je bila posneta med splošno avdienco na Trgu sv. Petra v Vatikanu 10. junija lani.

Med spominskimi predmeti, ki jih bosta v sodelovanju izdali pošta na otoku Man in vatikanska pošta, bo tudi posebno pozdravno sporočilo za dobrodošlico papežu, ki sta ga napisala škotski kardinal Keith O'Brien in westminstrski nadškof Vincent Nichols.

Na nedavni tiskovni konferenci ob predstavitvi znamk je birminghamski nadškof Bernard Longley dejal, da 'spominske znamke poudarjajo pomen prvega državniškega papeževega obiska v Veliki Britaniji'. Otok je sicer kot prvi papež leta 1982 Janez Pavel II., vendar njegov obisk ni bil državniške, pač pa pastoralne narave.

Kardinala Newmana je nadškof Longley opisal kot 'vzor svetosti', pa tudi kot 'osebnost mednarodne veljave'. Izrazil je upanje, da bi spominske znamke 'številnim ljudem po svetu, ki ga morda še ne poznajo, kardinala Newmana predstavile kot pričevalca za dobroto in resnico'.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh