Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spor glede pravoslavne bazilike v Nici se nadaljuje

Objava: 28. 10. 2011 / 07:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Spor glede pravoslavne bazilike v Nici se nadaljuje

Rektor Jean Gueit se ne bo umaknil brez zahteve Ekumenskega patriarhata.

Spor glede prihodnosti pravoslavne bazilike v južnofrancoskem letovišču Nica se zaostruje. Kot poročanje francoskih medijev povzema avstrijska katoliška agencija Kathpress, Rusija od nekega francoskega sodišča zahteva, naj dosedanje 'uporabnike', pravoslavno Cerkev Ekumenskega patriarhata, iz svetišča po potrebi odstranijo s policijsko silo. Pred tem so glede uporabe bazilike nekaj mesecev potekala neuspešna pogajanja med obema stranema.

Konec letošnjega avgusta je ruska pravoslavna Cerkev v Nico poslala svoje duhovnike, ki naj bi prevzeli upravljanje in liturgično vodstvo bazilike. Dosedanji rektor Jean Gueit pa vztraja pri svoji odločitvi, da položaja ne bo zapustil, dokler ne dobi naloga za umik s strani Ekumenskega patriarhata.

Francosko sodstvo je po letu dni trajajočem sporu lastniške pravice za omenjeno baziliko pripisalo Rusiji. Krajevna pravoslavna skupnost se je na sodbo pritožila, vendar njihov korak zaenkrat ni imel željenega učinka.

Rusija se v postopku sklicuje na pravno nasledstvo carja Nikolaja II., ki je leta 1912 za gradnjo bazilike na razpolago ponudil svoje zemljišče. Sedanji uporabniki svetišča pa poudarjajo, da jim je v dvajsetih letih prejšnjega stoletja ruska pravoslavna Cerkev predala tako baziliko kot pripadajoče zemljišče. Dragoceno opremo cerkve naj bi priskrbeli predvsem Rusi, ki so živeli v izgnanstvu.

Leta 2007 je francosko ministrstvo za kulturo poleg bazilike pod spomeniško varstvo uvrstilo tudi njeno notranjo opremo, s čimer naj bi preprečilo odnašanje dragocenega pohištva, ikom in drugih cerkvenih zakladov iz svetišča.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh