Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sporni varšavski spominski križ prestavljen v cerkev

Objava: 15. 11. 2010 / 09:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sporni varšavski spominski križ prestavljen v cerkev

Po besedah tiskovnega predstavnika varšavske nadškofije je selitev potekala v mirnem ozračju.

Sporni varšavski spominski križ za šestindevetdeset žrtev letalske nesreče pri Smolensku, ki je na Poljskem poskrbel za številne burne razprave, od minule srede dalje stoji v varšavski cerkvi sv. Ane. Po navedbah tiskovnega predstavnika varšavske nadškofije je selitev križa iz kapele v predsedniški palači v cerkev potekala v mirnem ozračju.

Avgusta so protestniki z blokado preprečili, da bi leseni križ, ki so ga priskrbeli poljski taborniki, izpred predsedniške palače prepeljali v omenjeno cerkev sv. Ane. Kasneje so ga zato prestavili v kapelo državne predsedniške palače.

Za premik okoli štiri metre visokega križa se je uprava predsedniške palače že v mesecu juliju dogovorila z varšavsko nadškofijo. V sporu glede križa je šlo po eni strani za temeljno vprašanje, ali so religiozni simboli pred palačo predsednika države sploh dovoljeni, po drugi strani pa je šlo za počastitev spomina v letalski nesreči pred sedmimi meseci preminulega nekdanjega predsednika Lecha Kaczynskega.

Varšavski nadškof Kazimierz Nycz je medtem na pokopališču Powazki blagoslovil tudi spomenik za žrtve letalske nesreče, ki ga je financirala poljska prestolnica. Na v dva kosa prelomljeni granitni blok so vgravirana imena vseh žrtev katastrofe, v kateri so poleg predsednika Kaczynskega in njegove soproge življenje izgubili tudi številni predstavniki poljske vlade in vojaškega življenja.

Slovesnosti ob prestavitvi spominskega križa so se minulo sredo udeležili tudi sedanji poljski predsednik Bronislaw Komorowski ter svojci preminulih, vabilu pa se ni odzval brat dvojček preminulega predsednika, vodja poljske opozicije Jaroslaw Kaczynski.

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/BDD52D2EA0334012C12577A1003050F3?OpenDocument

Na fotografiji: predsedniška palača v Varšavi

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh