Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sporočilo papeža Benedikta XVI. za 42. svetovni dan množičnih občil

Objava: 05. 05. 2008 / 06:46
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sporočilo papeža Benedikta XVI. za 42. svetovni dan množičnih občil

V nedeljo, 4. maja, smo obhajali 42. svetovni dan množičnih občil. Papež Benedikt XVI. je svoji letošnji poslanici dal naslov Množična občila na križišču med protagonizmom in služenjem. Iskati resnico in jo deliti z drugimi. V njej je poudaril pomembnost sredstev javnega obveščanja na vseh ravneh človekovega življenja, posebno še v procesu globalizacije. Zaradi naglega tehnološkega razvoja dobivajo mediji velik vpliv, ob tem pa vzbujajo številne izzive in težave.

Papež je izpostavil vlogo javnih občil pri vzpostavljanju miru, zagotavljanju svobodnega miselnega pretoka, prispevanju k solidarnosti ter družbeni pravičnosti in na področju vzgoje v duhu zdravih etičnih načel. Medije je povezal z antropološkim vprašanjem in opozoril na njihov vpliv na človekovo osebnost. Pri tem je navedel način posredovanja informacij o življenju, zakonu in družini, o miru, pravičnosti, varovanju naravnega okolja ter posebej izpostavil vprašanje odnosa človeka do resnice. Opozoril je na nevarnost, da bi javna občila postala orodje ekonomskega materializma in etičnega relativizma ter poudaril, da morajo prispevati k spoznavanju in zagovarjanju resnice o človeku.

Ob svetovnem dnevu javnih občil je o vsebini poslanice govoril Paul Tighe, tajnik Papeškega sveta za sredstva družbenega obveščanja. Povedal je, da papež časnikarje spodbuja k večji odgovornosti in ohranjanju kvalitete njihovega dela, predvsem pa jih poziva k previdnosti, ko se trudijo razkrivati resnico in jo braniti pred zanikanjem ali uničenjem. Časnikarji so poklicani braniti etične temelje svojega poklica in dostojanstvo človeka, je dejal Tighe in izpostavil papeževo opozorilo pred različnimi pojavi, kot so tekmovalnost, povpraševanje trga in ideološki predsodki, ki lahko ogrožajo novinarjevo etično zavezanost. Spomnil je na številne časnikarje, ki so bili zaradi resnice deležni preganjanja, trpljenja ali celo smrti, ker niso hoteli molčati o družbenih krivicah.

RV

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh