Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Šport je lahko šola za človeške in krščanske vrednote'

Objava: 16. 11. 2010 / 10:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Šport je lahko šola za človeške in krščanske vrednote'

Papež Benedikt XVI. je včeraj sprejel italijanske učitelje smučanja in v svojem nagovoru obsodil doping v športu.

Papež Benedikt XVI. je včeraj sprejel skupino okoli štiristotridesetih italijanskih učiteljev smučanja. V svojem nagovoru je spregovoril o športu kot o ‘šoli učenja in poglabljanja človeških in krščanskih vrednot’ ter kot odgovornosti in spoštovanju stvarstva, poročajo pri vatikanskem radiu.

Sveti oče je dejal, da športna aktivnost sodi med tiste dejavnosti, ki prispevajo k skladnem razvoju osebe in njenemu moralnemu izpopolnjevanju. Tudi učitelji smučanja po papeževih besedah spodbujajo določene sposobnosti, od katerih je papež izpostavil vztrajnost pri doseganju ciljev, spoštovanje pravil, in vztrajnost pri premagovanju ovir.

Benedikt XVI. je povedal, da šport, ki se ga goji s predanostjo in z etičnim občutkom, poleg tega, da je vaja v zdravi borbenosti, postane tudi ‘šola učenja in poglabljanja človeških in krščanskih vrednot. Šport namreč uči usklajevati pomembne razsežnosti človeške osebe, podpirajoč njen celostni razvoj. Preko športne aktivnosti oseba bolje dojema, da njeno telo ni predmet, ampak da preko svoje telesnosti izraža samo sebe ter vstopa v odnose z drugimi’. Ob tem je podaril, da zmogljivosti človeškega telesa ne smemo spodbujati z nedovoljenimi sredstvi. Papež je izpostavil ravnovesje med telesno in duhovno razsežnostjo človeka, saj po njegovih besedah to ravnovesje prispeva k spoštovanju, ne pa tudi malikovanju človeškega telesa.

Papež Benedikt XVI. je izpostavil še en vidik smučarskega športa, namreč njegovo povezanost z naravo, predvsem z gorskim svetom. To okolje po papeževih besedah v nas povzroča občutek majhnosti, počutimo se ustvarjena bitja in se sprašujemo o smislu stvarstva, se zazremo v višine in se odpremo Stvarniku. Ko razmišljamo o stvarstvu, meni sveti oče, prepoznavamo veličino Boga, edini vir lastnega bivanja in vesolja. Papež je še opozoril, da odnos s stvarstvom pomeni pomemben element v razvoju človeške istovetnosti, ter izpostavil, da je človekova naloga varovati svet. Kot del te odgovornosti je po njegovih besedah lahko zasnovana tudi športna aktivnost.

Foto: Reuters

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh