Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spremembe v Zakoniku cerkvenega prava

Objava: 10. 12. 2010 / 11:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Spremembe v Zakoniku cerkvenega prava

Tajnik papeškega sveta za razlago besedil Zakonika cerkvenega prava (Codex Iuris Canonici –CIC), škof Juan Ignacio Arrieta, je 2. decembra napovedal, da bodo deloma spremenjena oziroma dopolnjena nekatera kazenska določila.

Tajnik papeškega sveta za razlago besedil Zakonika cerkvenega prava (Codex Iuris Canonici –CIC), škof Juan Ignacio Arrieta, je v začetku decembra napovedal, da bodo deloma spremenjena oziroma dopolnjena nekatera kazenska določila. To je potrebno tudi zato, ker je bil zakonik natisnjen pred sedemindvajsetimi leti. K tem določilom spadajo tudi 'Normae de gravioribus delictis' (Pravila o hudih prestopkih), ki jih je julija objavila Kongregacija za verski nauk.

V primerih spolnih zlorab predvidevajo pospešene cerkvene sodne postopke, kaznujejo pa tudi posedovanje in širjenje otroške pornografije. Za številne postopke je bila formalno z razširjenimi pristojnostmi kot najvišje cerkveno sodišče potrjena prav omenjena kongregacija. Rok zastaranja za spolne zlorabe je sedaj dvajset let, na naročilo pa je mogoče tudi popolno črtanje časovnega roka.

Spremenili se bodo tudi nekateri predpisi, ki v sedanji izdaji vsebujejo 'poziv k toleranci'. Škof Arrieta je dejal, da bodo to naredili, da ne bi kdo tega poziva napačno razumel kot odvezo krajevnega škofa pred razglasitvijo kazni.

Spremembe v CIC-u je septembra 2007 predlagal papež Benedikt XVI., z njimi pa se je dve leti ukvarjala strokovna komisija.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh