Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Srbija mora kmalu postati del Evropske zveze'

Objava: 15. 06. 2011 / 08:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Srbija mora kmalu postati del Evropske zveze'

Predsednik Nemške škofovske konference, nadškof Zollitsch, meni, da prihodnost Balkana leži v Evropski zvezi.

Freiburški nadškof Robert Zollitsch se zavzema za čimprejšnji sprejem Srbije v Evropsko zvezo. Balkan je po njegovih besedah del Evrope in sem sodi tudi Srbija, je predsednik Nemške škofovske konference zapisal v prispevku za mesečnik katoliške nadškofije v Beogradu, 'Blagovest'. Prihodnost Balkana leži v Evropski zvezi, je prepričan nadškof Zollitsch, ki je ta teden na petdnevnem obisku v Srbiji.

Dogodki na tleh nekdanje Jugoslavije v času druge svetovne vojne so prizadeli tudi družino freiburškega nadškofa. Med leti 1944 in 1946 so bili donavski Švabi po dvestopetdesetih petih pregnani z ozemlja današnje Vojvodine.

V svojem prispevku se nadškof Zollitsch spominja lastnih doživetij grozot druge svetovne vojne. Izraža iskreno upanje in svojo pripravljenost za ukrepanje, da se strahote, do kakršnih je prišlo ob zaključku vojne, v Evropi ne bi nikoli več ponovile. Kot je zapisal, je 'iz najglobljega prepričanja donavski Švab, Nemec in Evropejec'.

Srbija je bila domovina njegovega otroštva, je nadškof Zollitsch zaupal bralcem srbskega katoliškega mesečnika 'Blagovest'. Zato ji želi miren razvoj v svobodi in krščansko sožitje različnih narodov in veroizpovedi. Zollitscheva družina je v Nemčijo pobegnila leta 1946.

Nadškof Robert Zollitsch je bil rojen leta 1938 v kraju Bački Gračac (nekdaj Filipovo) v takratni kraljevini Jugoslaviji. Po pregonu na ukaz Titovega režima je njegova družina leta 1946 prišla v nemško pokrajino Baden-Württemberg. Filipovo je bilo do leta 1944 povsem nemško švabska katoliška skupnost. Nemški Švabi so to območje zasedli na prelomu iz 17. v 18. stoletje kot posledica habsburške kolonialne politike po pustošenju turških spopadov.

Med drugo svetovne vojno so 25. novembra 1944 partizani ustrelili dvestodvanajst nemških mož in fantov, med njimi šestnajstletnega brata nadškofa Zollitscha. Zollitsch je v pogovoru za 'Blagovest' poudaril, da med njegove prednostne naloge sodi prizadevanje za gradnjo mostov in spravo med narodi.

Med svojim obiskom v Srbiji se bo freiburški nadškof v Beogradu med drugim sestal s srbskim pravoslavnim patriarhom Irinejem I., na programu pa so tudi pogovori s srbskimi katoliškimi škofi.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh