Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srbska pravoslavna Cerkev kritično o kosovskem sporazumu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 26. 04. 2013 / 07:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Srbska pravoslavna Cerkev kritično o kosovskem sporazumu

Sveti sinod v izjavi izraža bojazen do popolne izgube 'najpomembnejšega območja' za Srbe ter govori o 'diktaturi nasilja in nepravičnosti'.

Ostre kritike s strani srbske pravoslavne Cerkve je bil deležen nedavni sporazum med Srbijo in Kosovom glede statusa območja na severu Kosova, kjer živi pretežno srbsko prebivalstvo. Cerkev sporazumu nasprotuje, ker ta odpravlja vzporedne srbske institucije in zagotavlja spoštovanje kosovskega ustavnega reda na vseh območjih države, kot je zapisano v izjavi svetega sinoda, ki so jo pred dnevi objavili v Beogradu. Sporazum pomeni 'popolno predajo', kajti Kosovo je tudi z duhovnega in zgodovinskega vidika 'naše najpomembnejše območje'. Namesto tega sporazuma bi se bilo potrebno dogovoriti o razdelitvi Kosova, je še zapisano v izjavi. To bi bila po mnenju cerkvenih predstavnikov v primerjavi s sprejetim sporazumom 'pravičnejša in stabilnejša rešitev'.

Cerkev je tako kosovske kot vse ostale Srbe pozvala, naj ne glede na politične odločitve v Beogradu ne priznajo 'diktature nasilja in nepravičnosti' in naj Kosovo še naprej obravnavajo kot svojo domovino. Pravica do domovine pa naj bi veljala tudi etničnim Albancem, ki na tem področju prav tako živijo že več stoletij. Škofje so v svojem pisanju opozorili na posledice združevanja z Albanci ter so člane srbskega parlamenta in njihovega predsednika pozvali, naj resno vzamejo svojo 'moralno in zgodovinsko odgovornost'.

Predsednik srbske vlade Ivica Dačić in njegov kosovski kolega Hashim Thaci sta pred tednom dni v Bruslju ob posredovanju zunanjepolitične predstavnice Evropske zveze Catherine Ashton podpisala sporazum, ki med drugim določa, da bodo občine s pretežno srbskim prebivalstvom na severu Kosova pod nadoblastjo Kosova, imele pa bodo precej široko avtonomijo, kar pomeni, da tam ne bo tako imenovanih vzporednih inštitucij, zaradi katerih je bila Srbija že dlje časa pod pritiskom tujine.

Srbski parlament naj bi o sporazumu razpravljal danes, podporo pa sta mu že izrekli vodstvi največjih vladajočih socialistične in napredne stranke, pa tudi opozicijska Demokratska stranka, Liberalni demokrati in Združene regije Srbije.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh