Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečanje kardinalov na dnevu premišljevanja in molitve

Objava: 14. 11. 2010 / 19:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Srečanje kardinalov na dnevu premišljevanja in molitve

Člani kardinalskega zbora in novoimenovani kardinali se bodo 19. novembra sestali v novi sinodalni dvorani v Vatikanu.

Člani kardinalskega zbora in novoimenovani kardinali se bodo 19. novembra sestali v novi sinodalni dvorani v Vatikanu na tako imenovanem dnevu premišljevanja in molitve. Razprave o temah, ki zadevajo Cerkev in papeževo poslanstvo, bodo potekale dan pred konzistorijem, ki ga je sveti oče Benedikt XVI. sklical za 20. november. Papežev tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je v pogovoru za vatikanski radio pojasnil, da se bodo kardinali zbrali na papeževo željo in da Benediktu XVI. veliko pomeni kolegialnost, ki se med drugim izraža prek srečevanj in posvetovanj kardinalskega zbora s škofovsko sinodo. P. Lombardi je še spomnil, da je pobuda dneva premišljevanja in molitve potekala že pred konzistorijem leta 2007, prav tako pa je podobna srečanja kardinalov prirejal nekdanji papež Janez Pavel II.

Dneva premišljevanja in molitve 19. novembra se bo udeležil tudi Benedikt XVI. ter predvidoma stopetdeset kardinalov, od tega štiriindvajset novih, ki jih je papež imenoval 20. oktobra po splošni avdienci na Trgu svetega Petra v Vatikanu, umestil pa jih bo 20. novembra na konzistoriju. Kardinali se bodo 19. novembra zbrali ob 9. uri in 30 minut in dan začeli s hvalnicami, srečanje pa bodo zaključili 17. uri s skupno molitvijo večernic.

Kardinalski zbor in novoimenovani kardinali bodo sicer razpravljali o stanju na področju verske svobode po svetu in o novih izzivih na tem področju, pa tudi o liturgiji v življenju Cerkve danes, osrednja tema pa bo, kot je pojasnil p. Lombardi, poročilo o stanju verske svobode po svetu, ki ga bo podal papežev državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone. Po besedah papeževega tiskovnega predstavnika je to vsekakor tema, ki bo zahtevala večji del razpoložljivega časa in ki ji bo posvečena najobširnejša debata. P. Lombardi je še pojasnil, da bo o liturgiji v Cerkvi danes spregovoril prefekt Kongregacije za bogoslužje kardinal Antonio Cañizares, o dokumentu Kongregacije za nauk vere Deset let po Dominus Iesus pa nadškof Angelo Amato, ki je v času, ko je bil omenjeni dokument objavljen, opravljal službo tajnika te kongregacije.

Kardinali bodo prisluhnili tudi dvema poročiloma prefekta Kongregacije za nauk vere kardinala Williama Levade. Prvo poročilo pojasnjuje odziv Cerkve na primere spolnih zlorab, drugi pa Konstitucijo Anglicanorum coetibus. P. Lombardi je v pogovoru za vatikanski radio še dejal, da glede na omejeni čas, ki ga bodo imeli kardinali na razpolago za premislek o omenjenih temah, ne gre pričakovati izdaje kakšnih posebnih dokumentov kardinalskega zbora, ob koncu dneva premišljevanja in molitve pa bodo, tako p. Lombardi, kardinali pod vodstvom dekana kardinalskega zbora Angela Sodana predvidoma objavili sporočilo za javnost, v katerem bodo povzeli svoje srečanje.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh