Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečanje mariborske in krške/celovške škofije

Objava: 04. 07. 2005 / 06:34
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Srečanje mariborske in krške/celovške škofije

V soboto, 2. julija 2005, ob 19.00, bo v stolnici sv. Janeza Krstnika v Mariboru srečanje vernikov mariborske in krške/celovške škofije. Krški/celovški škof dr. Alojz Schwarz bo v navzočnosti svojih duhovnikov in vernikov v stolnici sv. Janeza Krstnika mariborski škofiji izročil kip sv. Eme, ki ga bosta blagoslovila skupaj z mariborskim škofom dr. Francem Krambergerjem.

V soboto, 2. julija 2005, ob 19.00, bo v stolnici sv. Janeza Krstnika v Mariboru srečanje vernikov mariborske in krške/celovške škofije. Krški/celovški škof dr. Alojz Schwarz bo v navzočnosti svojih duhovnikov in vernikov v stolnici sv. Janeza Krstnika mariborski škofiji izročil kip sv. Eme, ki ga bosta blagoslovila skupaj z mariborskim škofom dr. Francem Krambergerjem. Podobno slavje bo tudi v soboto, 10. septembra 2005, ob 18.00, v celovški stolnici, kjer bo mariborski škof dr. Kramberger slovesno namestil reliefno podobo bl. škofa A. M. Slomška.

Izmenjava obeh podob svetniških likov, ki sta zaznamovala slovenski verski, kulturni in narodni prostor, se je rodila v Katoliškem domu prosvete v Tinjah na Koroškem, hkrati pa je tudi sad evropskih povezovalnih procesov, ki na novo odkrivajo zgodovinski podobi in vlogi sv. Eme in bl. škofa Antona Martina Slomška. Misel nanju kot zgled vere in zvestobe narodu se v zadnjem času prebuja še zlasti med duhovniki in verniki celovške in mariborske škofije. To med drugim dokazujeta tudi vse bolj priljubljeni Emina in Slomškova romarska pot.

V Mariboru bodo goste s Koroške sprejeli na Gosposvetski cesti, odkoder bo slavnostni sprevod (okrog 50 konjenikov Slovenske konjenice s tremi kočijami) krenil po Strossmayerjevi in Orožnovi ulici na Slomškov trg vse do vhoda v stolnico, kjer bosta zbrane pozdravila mariborski in celovški škof.

Ob 19. uri bo slovesno bogoslužje v stolnici sv. Janeza Krstnika; blagoslovili bodo kip sv. Eme, sledilo bo slovesno somaševanje. Združeni pevski zbori bodo ob spremljavi orkestra in solistov peli znamenito Gounodovo mašo v čast sv. Ceciliji. Po sv. maši bo prenos kipa sv. Eme na njeno mesto v Slomškovi kapeli, molitev v čast sv. Emi in bl. škofu Slomšku ter otvoritev Emine in Slomškove romarske poti.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh