Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečanje papeža in moskovskega patriarha vedno bližje

Objava: 30. 11. 2010 / 08:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Srečanje papeža in moskovskega patriarha vedno bližje

Dejanske priprave na srečanje obeh cerkvenih poglavarjev se po besedah metropolita Hilariona vendarle še niso pričele.

Možnosti za zgodovinsko srečanje med papežem Benediktom XVI. in ruskim pravoslavnim patriarhom Kirilom I. naraščajo. Vodja urada za zunanje zadeve pri moskovskem patriarhatu, metropolit Hilarion, je po navedbah ruskih medijev povedal, da je 'srečanje med papežem in patriarhom vsak dan bližje'. Zaenkrat pa za srečanje še ni navedel določenega termina.

Dejanske priprave na srečanje obeh cerkvenih poglavarjev se po besedah metropolita Hilariona še niso pričele. Kot cilj sodelovanja med katoliškimi in pravoslavnimi verniki je navedel 'izboljšanje splošnega ozračja' in več medsebojnega razumevanja. V nasprotju s preteklimi izjavami vodja urada za zunanje zadeve moskovskega patriarhata tokrat ni navedel nobenih pogojev za srečanje Kirila I. z Benediktom XVI.

Papež v najnovejši knjigi pogovorov 'Luč sveta', ki je v Vatikanu izšla minuli teden, poudarja, da bi se s patriarhom Kirilom I. izredno rad sestal in da se mu zdi srečanje v ne tako daljni prihodnosti povsem mogoče. Obenem se v pogovoru z novinarjem Petrom Seewaldom zahvaljuje 'za prijateljstvo in velikodušnost, ki mu ju izkazuje patriarh Kiril I.

Benedikt XVI. v knjigi izraža tudi zahvalo in svoje navdušenje nad koncertom, ki ga je v mesecu maju v Vatikanu priredil in vodil metropolit Hilarion, obenem tudi skladatelj in dirigent. Koncert je bil prirejen v počastitev pete obletnice papeževanja sedanjega papeža. Po zaključku glasbene predstave je Benedikt XVI. v Vatikanu sprejel cerkvene diplomate, pravoslavne teologe in cerkvene glasbenike ter jim čestital za njihovo umetniško ustvarjalnost.

Srečanje papeža s poglavarjem ruske pravoslavne Cerkve bi bilo enkraten zgodovinski dogodek. Ruska pravoslavna Cerkev je nastala že leta 988 s krstom velikega kneza Vladimirja I., vladarja Kijeva. Dejansko pa se je Moskva od materinske bizantinske Cerkve ločila šele v sredini petnajstega stoletja.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh