Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečanje z duhovniki in pogled na iztekajoče se leto

Objava: 21. 12. 2010 / 08:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Srečanje z duhovniki in pogled na iztekajoče se leto

Benedikt XVI. je kardinalom, nadškofom in škofom Rimske prelature voščil vesele božične praznike.

Papež Benedikt XVI. se je včeraj srečal s kardinali, nadškofi in škofi Rimske prelature, ki jim je voščil vesele božične praznike. Kot poročajo pri vatikanskem radiu, je sveti oče v svojem govoru izpostavil nekatere dogodke, ki so posebej zaznamovali iztekajoče se leto, ob tem pa je dejal, da nam spominsko obnavljanje preteklega kaže, kako sta Božja moč in dobrota prisotni tudi danes. In prav to je po papeževih besedah razlog za zahvalo Bogu Očetu.

Papež se je v svojem govoru kardinalom, nadškofom in škofom najprej spomnil leta duhovništva, ki je potekalo od 19. junija leta 2009 ob stopetdeseti obletnici smrti svetega arškega župnika Janeza Marije Vianeja. Sveti oče je dejal, da je to leto v duhovnikih, pa tudi v laikih, obnovilo zavest o daru duhovniške službe Cerkvi, ob tem pa ni zamolčal problematike spolnih zlorab otrok in mladostnikov s strani duhovnikov, ki, kot je dejal papež, spreobračajo zakrament duhovniškega posvečenja in pod masko svetega globoko prizadenejo človeško osebo v njenem otroštvu in jo zaznamujejo za celo življenje. Ta ponižanja pa je po besedah svetega očeta potrebno sprejeti kot spodbudo k resnici in klic k prenovi, saj je edino resnica tista, ki odrešuje.

Benedikt XVI. se je zahvalil vsem, ki si prizadevajo pomagati žrtvam spolnih zlorab in jim skušajo ponovno vliti zaupanje v Cerkev ter sposobnost verovanja v njeno sporočilo. Ob tej priložnost se je zahvalil tudi vsem duhovnikom, ki ponižno in zvesto prenašajo Gospodovo dobroto in so sredi razdejanj priče lepote duhovniške službe. Ko je govoril o spolnih zlorabah v katoliški Cerkvi, grehu, ki se ga duhovniki dobro zavedajo, je sveti oče opozoril tudi na druge nevarnosti v današnjem času, vpričo katerih Cerkev po njegovih besedah ne more molčati. Papež je tu izpostavil otroško pornografijo, zlorabljanje otrok, spolni turizem in zlorabe drog.

Sveti oče je v svojem nagovoru spomnil tudi na zasedanja posebne škofovske sinode za Bližnji vzhod ter na svoje potovanje na Ciper, kjer je bližnjevzhodnim škofom in patriarhom izročil delovni dokument instrumentum laboris za omenjeno zasedanje. Papež je izpostavil nepozabno gostoljubje pravoslavne Cerkve na Cipru ter dejal, da čeprav pravoslavnim in katoličanom polna edinost še ni bila podarjena, ugotavlja precejšnjo povezanost med njimi.
Med svojimi potovanji v iztekajočem se letu je sveti oče izpostavil še svoj obisk Velike Britanije, kamor je odpotoval v mesecu septembru, od obiska pa mu je v spominu najbolj ostala beatifikacija britanskega kardinala Johna Henryja Newmana.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh