Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Stadion v Riadu odprt za ženske

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 03. 11. 2017 / 11:31
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

Stadion v Riadu odprt za ženske

V Savdski Arabiji se nadaljuje prinčeva »žametna revolucija«.

Od prihodnjega leta dalje bo savdskim ženskam prvič v zgodovini dovoljena udeležba pri športnih dogodkih na nekaterih stadionih v državi. V nedavni uradni napovedi je bilo rečeno, da bodo »cele družine« smele vstopati v arene in na stadione v treh najpomembnejših mestih v državi: Riadu, Jedi in Damamu.



Analitiki in izvedenci poudarjajo, da tudi ta ukrep, po nedavni izdaji dovoljenja za ženske voznice, kaže na večjo odprtost do žensk; te so bile doslej namreč deležne velikih omejitev na podlagi spola, odvzete so jim bile nekatere temeljne pravice in odvisne so bile od zaščite moških.

Savdski princ Mohamed bin Salman, glavni pobudnik za državne reforme, v teh dneh nadaljuje z obljubo, da bo Savdska Arabija postala »zmernejša in bolj odprta dežela«. »Revolucija« se tiče tudi islama, ki naj bi postal »drugi izraz za strpnost«, prestolonaslednik in mlajše generacije pa odločno zavračajo vahabizem, najstrožjo obliko sunitskega islama.

Načrt sprememb, ki jih je napovedal 32-letni princ, se imenuje Vision 2030, predvideva pa gospodarske in družbene inovacije, da bi kraljestvo osvobodili odvisnosti od prodaje nafte. 70% savdskega prebivalstva je mlajšega od trideset let in zahteva spremembe v skladu s časom, tudi na področju vere. Da bi savdsko družbo rešil jarma verskih voditeljev, sin kralja Salmana namerava vlagati v razvoj turizma in zabavne industrije.

Savdski športni voditelji so že napovedali, da bodo priprave na spremembe potekale v treh fazah, tako da bodo »v začetku leta 2018 na stadionih že pripravljeni sprejemati cele družine«. Znotraj stadionov bodo uredili restavracije in kavarne ter postavili velike zaslone v prostorih, ki so bili doslej namenjeni le moškim.

Kljub nedavnim napovedim v kraljestvu vahabi islama pa ostajajo velike omejitve pri ženskih svoboščinah: savdske ženske morajo v javnosti še vedno zakrivati obraz in telo in ne smejo potovati ali prejeti medicinske oskrbe brez dovoljenja moškega skrbnika (običajno očeta, moža ali sina).

Vir: www.asianews.it
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh