Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Stališče SŠK glede podatkov o denacionalizaciji

Objava: 29. 11. 2005 / 13:11
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Stališče SŠK glede podatkov o denacionalizaciji

Stališče Slovenske škofovske konference glede podatkov o denacionaliziranem cerkvenem premoženju.

Slovenski škofje, zbrani na 26. redni seji Slovenske škofovske konference (SŠK) v Ljubljani, izražamo zaskrbljenost zaradi nasprotovanj, ki se pojavljajo v slovenskem političnem prostoru in javnih glasilih v zvezi z Zakonom o verski svobodi, ki ga pripravlja vlada, kljub temu, da je zasnove tega zakona velika večina cerkva in verskih skupnosti ocenila pozitivno.

Prepričani smo, da bodo s sprejetjem Zakona dane zakonske osnove tudi za normalizacijo položaja Katoliške cerkve v Republiki Sloveniji v duhu Sporazuma med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem o pravnih vprašanjih, po katerem sta država in Cerkev vsaka v svoji ureditvi neodvisni in samostojni, a sodelujeta, ko gre za skupno dobro in napredek človeške osebe. Katoliška cerkev je pripravljena sodelovati in prispevati svoj delež povsod, kjer je to mogoče, zato v predvidenem Zakonu vidi ustrezen zakonski okvir za to sodelovanje. S tem bo položaj Cerkve v naši državi tudi bolj primerljiv s položajem Cerkve v sosednjih demokratičnih državah.

V zvezi s tem Zakonom so nekateri ponovno zastavljali vprašanje o cerkvenem premoženju, v javnosti pa so se začeli širiti nepreverjeni podatki o velikosti premoženja, ki je z denacionalizacijo že bilo ali še bo vrnjeno različnim pravnim osebam iz Katoliške cerkve, ki jih je v Sloveniji več kot tisoč. Ob tem želimo opozoriti, da krivica in škoda, ki je bila v času komunizma povzročena Cerkvi z različnimi represivnimi ukrepi, med katerimi je bila tudi nacionalizacija večjega dela njenega premoženja, ne bo nikoli popolnoma in v celoti poravnana.

Škofje razumemo zadržke, ki jih ima z vidika varstva osebnih podatkov minister za pravosodje gospod dr. Lovro Šturm glede objavljanja podatkov o denacionaliziranem cerkvenem premoženju. Ker v javnosti o velikosti tega premoženja kroži veliko napačnih informacij, škofje dajemo svoj pristanek, da Ministrstvo za pravosodje podatke o denacionaliziranem cerkvenem premoženju, ko jih bo pridobilo, tudi posreduje tistim, ki so zanje upravičeno zainteresirani.

Od javnih glasil pričakujemo pošteno in celostno poročanje, kar pomeni, da bodo upoštevala in javnosti posredovala tudi stanje, v katerem je bilo premoženje vrnjeno, ter obveznosti in bremena, ki jih cerkvene pravne osebe s tem sprejemajo.


dr. Franc Kramberger
predsednik SŠK in ostali škofje

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh