Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Stališče SŠK o Pravilniku o duhovni oskrbi v bolnišnicah

Objava: 10. 11. 2008 / 11:30
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Stališče SŠK o Pravilniku o duhovni oskrbi v bolnišnicah

Stališče SŠK o Pravilniku o organizaciji in izvajanju verske duhovne oskrbe v bolnišnicah in drugih izvajalcih zdravstvenih storitev

Pravilnik o organizaciji in izvajanju verske duhovne oskrbe v bolnišnicah in drugih izvajalcih zdravstvenih storitev (v nadaljevanju Pravilnik) pacientom zagotavlja temeljne človekove pravice do verske oskrbe in pripadnikom Cerkva ter drugih verskih skupnosti le-to tudi omogoča.

Pravilnik zdravstvenim ustanovam določa, da morajo zagotoviti ustrezne prostore za verske obrede. V Sloveniji je 27 bolnišnic, izmed njih je v 22 že urejena kapela, v nekaterih pa tudi t. i. pogovorna soba. Duhovniki, ki delujejo na področju bolniške pastorale, so v dobrih odnosih tako z zdravniki kot tudi z drugim medicinskim osebjem, posebej s sestrami. V Sloveniji v bolnišnicah trenutno deluje 30 duhovnikov, vendar za opravljeno delo praviloma niso financirani iz državnega proračuna.

Hospitalizirani pacienti so v okviru duhovne oskrbe poleg podpore svojcev deležni tudi podpore verske skupnosti, ki jo predstavlja duhovnik. Vernim bolnikom so zakramenti v pomoč pri prestajanju dolgih in težkih, morda tudi neozdravljivih bolezni.

Pravno podlago za obstoječi Pravilnik dajeta Sporazumom med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem o pravnih vprašanjihin Zakon o verski svobodi (ZVS), posebej njegov 25. člen. Pravilnik je konkretizacija veljavnega zakona, ki dodatno ureja uresničevanje pogodbe o zaposlitvi ne le duhovnikov, ampak tudi laikov ter pomeni praktičen vidik verske svobode, ki je primerljiv z zahtevami in uveljavljenimi praksami v Evropski uniji.

Delo duhovnikov in drugih pomočnikov v zdravstvenih ustanovah je pri nas ustaljeno in poteka že več desetletij, zato Pravilnik predstavlja le pripomoček za jasno definiranje pristojnosti in dela z medicinskim osebjem.

Pravno načelo pravičnosti zahteva, da enake subjekte obravnavamo enako in neenake pa neenako. V Republiki Sloveniji so med verskimi skupnostmi glede na število pripadnikov razlike zelo velike, zato jih zaradi različnih potreb ne moremo obravnavati enako. Iz tega tudi sledi, da Pravilnik predvideva različne stopnje zaposlitve ali namestitve verskih uslužbencev, s čimer pa ne določa kakovosti same verske oskrbe. Dokumenti Organizacije združenih narodov v zapisu o pravici do veroizpovedi oz. duhovne oskrbe v zavodih navajajo navodilo, ki upošteva kriterij števila pripadnikov določene veroizpovedi, kar tudi pogojuje zaposlitev duhovnika določene veroizpovedi za polovični oziroma polni delovni čas.

Katoliška Cerkev želi, da bi tako Pravilnik kot tudi drugi podobni dokumenti omogočili bolj kakovostno duhovno oskrbo ne samo katoličanom, ampak tudi vernikom drugih veroizpovedi v Republiki Sloveniji.

    TU SŠK

    Kupi v trgovini

    Novo
    Izpostavljeno
    Dve zgodbi enega zakona
    Pričevanja
    24,90€
    Nalaganje
    Nazaj na vrh