Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Starodavna Baragova lipa "pomlajena"

Objava: 25. 04. 2007 / 10:02
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

Starodavna Baragova lipa "pomlajena"

Novomeška območna enota Zavoda za varstvo narave se je danes lotila sanacije Baragove lipe. Gre za 200 do 300 let staro drevo s statusom naravne vrednote državnega pomena, ki v zaselku Mala vas pri Trebnjem raste ob rojstni hiši leta 1797 rojenega misijonarja in jezikoslovca Friderika Ireneja Barage.


Po besedah Janeza Božiča z novomeške območne enote Zavoda za varstvo narave je Baragova lipa značilni osamelec z neomejenim rastnim prostorom, zato je razvila zelo široko krošnjo. Visoka je skoraj 28 metrov, obseg njenega debla pa meri 4,5 metra. Obseg lipe so prvič izmerili leta 1990, ko je znašal 4,3 metra. V šestnajstih rastnih sezonah se je obseg drevesnega debla večal po centimeter, kar je po Božičevih ocenah za drevo z neomejenim rastnim prostorom izjemno malo. Meni, da gre verjetno za posledico starosti in bolezni. Leta 1984 je v Baragovo lipo udarila strela in na tanjšem od obeh glavnih vrhov povzročila razpoko.

Po besedah domačinov Male vasi naj bi po izročilu lipo zasadili v času rojstva misijonarja in jezikoslovca Barage. V pročelje prezidanega podeželskega gradiča, rojstne hiše slavnega misijonarja, so leta 1897 tedanji lastniki vzidali spominsko ploščo.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh