Zapri
Iskanje

Starodavna Baragova lipa "pomlajena"

Objava: 25. 04. 2007 / 10:02
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:38
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Starodavna Baragova lipa "pomlajena"

Novomeška območna enota Zavoda za varstvo narave se je danes lotila sanacije Baragove lipe. Gre za 200 do 300 let staro drevo s statusom naravne vrednote državnega pomena, ki v zaselku Mala vas pri Trebnjem raste ob rojstni hiši leta 1797 rojenega misijonarja in jezikoslovca Friderika Ireneja Barage.


Po besedah Janeza Božiča z novomeške območne enote Zavoda za varstvo narave je Baragova lipa značilni osamelec z neomejenim rastnim prostorom, zato je razvila zelo široko krošnjo. Visoka je skoraj 28 metrov, obseg njenega debla pa meri 4,5 metra. Obseg lipe so prvič izmerili leta 1990, ko je znašal 4,3 metra. V šestnajstih rastnih sezonah se je obseg drevesnega debla večal po centimeter, kar je po Božičevih ocenah za drevo z neomejenim rastnim prostorom izjemno malo. Meni, da gre verjetno za posledico starosti in bolezni. Leta 1984 je v Baragovo lipo udarila strela in na tanjšem od obeh glavnih vrhov povzročila razpoko.

Po besedah domačinov Male vasi naj bi po izročilu lipo zasadili v času rojstva misijonarja in jezikoslovca Barage. V pročelje prezidanega podeželskega gradiča, rojstne hiše slavnega misijonarja, so leta 1897 tedanji lastniki vzidali spominsko ploščo.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh