Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Štirideset dni brez alkohola

Objava: 10. 03. 2011 / 09:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Štirideset dni brez alkohola

Poročilo z novinarske konference Slovenske Karitas ob predstavitvi zdaj že tradicionalne postne akcije.

Slovenska Karitas je na včerajšnji novinarski konferenci v galeriji Družine na Krekovem trgu 1 v Ljubljani skupaj z soorganizatorji Javno agencijo RS za varnost prometa – Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in Zavodom Med.Over.Net predstavila akcijo '40 dni brez alkohola', sporočajo s Tiskovnega urada SŠK.

Namen akcije, ki bo trajala od 9. marca do 23. aprila 2011, je spodbuditi k različnim oblikam solidarnosti: od osebne štiridesetdnevne odpovedi alkoholu do odpovedi ponujanja alkoholnih pijač. Posameznike, društva, lokalne skupnosti in druge skupine so povabili, naj v času akcije na svojih prireditvah ne strežejo alkohola.

Slovenska Karitas je kot novost letošnje akcije pripravila tri romanja za udeležence akcije '40 dni brez alkohola', za (o)zdravljene alkoholike in vse, ki kakor koli trpijo zaradi zlorab alkohola. Prvo romanje bo 12. marca 2011, drugo 3. aprila 2011 na Sveto Goro pri Novi Gorici in tretje 8. maja 2011 na Ptujsko Goro. Na Sveto Goro bo organiziran tudi pohod.

Osnovnošolci zadnjih triad lahko do konca marca 2011 sodelujejo na natečaju za najboljšo fotografijo na temo 'Za več pravega veselja brez alkohola'. Otroci in mladi pa lahko na Karitas pošljejo sliko o tem, kaj je pravo veselje v njihovi družini ali v družbi sovrstnikov, pri čemer alkohol ni potreben. Natečaj se bo končal septembra letos.

Andreja Verovšek iz Zavoda Med.Over.Net je predstavila možnosti sodelovanja v akciji prek svetovnega spleta. Udeleženci akcije lahko sodelovanje potrdijo na spletni strani www.brezalkohola.si, kjer je poleg informacij o vplivu alkohola na zdravje na voljo tudi merilec škodljivosti zauživanja alkoholnih pijač. Na spletu so objavljene zgodbe, ki so jih posamezniki zapisali na forum, in seznam organizacij, kam se lahko obrnejo po pomoč. Barbara Krašovec je predstavila, kako se Svet za preventivo v cestnem prometu vključuje v prizadevanja za zmanjšanje negativnih posledic alkohola v prometu.

V drugem delu novinarske konference so se predstavili člani Kluba zdravljenih alkoholikov Nova brazda Kranj. Predsednik Franjo Tomazini je predstavil njihovo delo in pomen akcije '40 dni brez alkohola' pri njihovem vsakodnevnem trudu za življenje brez alkohola. Marjana in Lojze Kračun, predstavnika Zavoda Varna Pot in starša pokojnega Petra Kračuna, žrtve prometne nesreče na avtocesti pri Celju, ki jo je povzročil vinjen voznik, sta opozorila voznike in slovensko družbo na odgovorno ravnanje v življenju in na cesti.

Po vzoru Slovenske Karitas bo letos akcijo '40 dni brez alkohola' izvedla tudi Karitas na Slovaškem.
Dodatne informacije so na voljo na spletnem naslovu: http://www.brezalkohola.si./.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh