Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Štiridesetletnica delovanja Sveta evropskih škofovskih konferenc

Objava: 24. 03. 2011 / 20:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Štiridesetletnica delovanja Sveta evropskih škofovskih konferenc

Ustanovna seja Sveta evropskih škofovskih konferenc je 23. in 24. marca 1971 potekala v Rimu, kot prvi pa je službo tajnika Sveta opravljal nekdanji ljubljanski nadškof metropolit dr. Alojzij Šuštar.

Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE) vključuje vseh triintrideset evropskih škofovskih konferenc, ki jih zastopajo njihovi predsedniki. Člani Sveta so tudi nadškofje iz Luksemburga, Kneževine Monako, Cipra in škof iz Kišinjeva (Moldavija). Predsednik Sveta je nadškof iz Esztergoma-Budimpešte in madžarski primas kardinal Péter Erdö, podpredsednika pa sta zagrebški nadškof kardinal Josip Bozanić in nadškof iz Bordeauxa kardinal Jean-Pierre Ricard. Generalni tajnik Sveta je dr. Duarte da Cunha, sedež tajništva pa je v St. Gallnu v Švici. Član Sveta je od izvolitve za predsednika SŠK 11. januarja 2010 tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres.

Pogled v zgodovino

Proti koncu II. vatikanskega cerkvenega zbora (1962–1965) 18. novembra 1965 se je na srečanju zbralo trinajst predsednikov škofovskih konferenc iz Evrope. Sestavili so odbor iz šestih delegatov škofovskih konferenc in tajništvo z nalogo, da preučita možne poti sodelovanja med škofovskimi konferencami v Evropi v prihodnje. Odbor je imel dve nalogi: preučiti osnove za sodelovanje ter določiti prednostna pastoralna področja delovanja.

Predsedniki škofovskih konferenc so se julija 1967 srečali na prvem simpoziju v Noordwijkerhoutu na Nizozemskem. Drugi del simpozija je isto leto oktobra potekal v Rimu v Italiji. Takrat so se odločili, da bo drugi simpozij julija 1969 v Churu v Švici. Oktobra 1969 so se delegati evropskih škofovskih konferenc ponovno srečali v Rimu.

Ustanovna seja Sveta evropskih škofovskih konferenc je 23. in 24. marca 1971 potekala v Rimu. Dr. Alojzij Šuštar (1920–2007), kasneje ljubljanski nadškof metropolit (1980–1997), je od 1971 do 1976 kot prvi opravljal službo tajnika Sveta evropskih škofovskih konferenc.

Predsedniki Sveta evropskih škofovskih konferenc:

Kardinal Roger Etchegaray (1971–1979)
Kardinal Basil Hume (1979–1986)
Kardinal Carlo Maria Martini (1986–1995)
Kardinal Miloslav Vlk (1995–2001)
Msgr. Amédée Grab (2001–2006)
Kardinal Péter Erdö (2006–)


Poslanstvo in področja delovanja Sveta evropskih škofovskih konferenc

1. Odnosi med škofovskimi konferencami

Prva naloga Sveta je pospeševanje sodelovanja med evropskimi škofovskimi konferencami. Najpomembnejše letno srečanje je plenarno zasedanje predsednikov evropskih škofovskih konferenc, na katerem obravnavajo teme, povezane z Evropo, življenjem Cerkve v okviru posameznih škofovskih konferenc in ekumenska vprašanja. Na omenjenem srečanju škofje sprejemajo ključne odločitve. Svet vsako leto organizira tudi srečanja generalnih tajnikov evropskih škofovskih konferenc in tiskovnih predstavnikov evropskih škofovskih konferenc.

2. Ekumensko delovanje

Na področju pospeševanja krščanske edinosti Svet vse od svojega nastanka dalje sodeluje s Konferenco evropskih Cerkva (CEC), ki vključuje 125 pravoslavnih in evangeličanskih Cerkva. Najpomembnejši dogodki, ki so zaznamovali omenjeno sodelovanje, so bila evropska ekumenska zborovanja (leta 1989 v Baslu, leta 1997 v Gradcu in leta 2007 v Sibiu).

3. Kultura in družba

Tovrstno delovanje je osredotočeno na pastoralno področje, ki spodbuja sodelovanje med posameznimi deželami in škofovskimi konferencami.

4. Posebno sodelovanje

Na področju združevanja Evrope Svet evropskih škofovskih konferenc sodeluje s Komisijo škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE), povezuje pa se tudi s škofovskimi združenji na drugih kontinentih (SECAM – SCEAM, CELAM in FABC). Sodelovanje z vatikanskimi dikasteriji je utečeno na področjih, na katerih Svet deluje.


Izjava predsednika SŠK ob 40-letnici ustanovitve Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE)

Evropa je celina, na kateri je krščanstvo doživelo svoj najvišji razcvet, oblikovalo njeno identiteto in je kljub dejstvu, da je doživelo dva razkola, oblikovalo njene temeljne vrednote. Iz Evrope so misijonarji odhajali na vse celine sveta, zato je povezanost krajevnih Cerkva v Evropi še posebnega pomena. Svet evropskih škofovskih konferenc je nastal v času, ko je bila Evropa še razdeljena z železno zaveso, in je pomembno prispeval k premagovanju tudi te delitve. Odkar Evropa »diha z obema kriloma pljuč«, krajevne Cerkve, povezane v Svet evropskih škofovskih konferenc, sodelujejo pri ohranjanju in razvijanju skupne duhovne dediščine, medsebojnem razumevanju in ekumenskem sodelovanju ter združujejo prizadevanja za čim bolj harmonično krščansko pričevanje.

msgr. dr. Anton Stres
ljubljanski nadškof metropolit
predsednik SŠK


Zapis o jubileju in izjavo nadškofa dr. Stresa objavljamo s posredovanjem Tiskovnega urada SŠK.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh