Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Strah Evrope pred krščanstvom?

Objava: 19. 01. 2011 / 08:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Strah Evrope pred krščanstvom?

Vatikan napoveduje ukrepe proti sovražnosti do kristjanov v Evropi.

Naraščajoča sovražnost do kristjanov v Evropi je eno izmed temeljnih vprašanj, s katerimi se ukvarja predsednik novo ustanovljenega Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije, nadškof Rino Fisichella. Kot je dejal v pogovoru za vatikanski časnik 'L'Osservatore Romano', strah pred krščanstvom v Evropi dramatično narašča, in to se kaže tudi v deželah, ki se ponašajo starodavno krščansko tradicijo.

Takšen razvoj dogodkov je za Cerkev seveda izredno zaskrbljujoč, zato je proti temu potrebno ukrepati. Cerkev je v javnosti pogosto predstavljena v popačeni, izkrivljeni luči, zato je po besedah nadškofa Fisichelle temeljna naloga novega papeškega sveta Evropi posredovati resnično podobo sodobne Cerkve in njenih nalog.

Za razliko od vatikanske Kongregacije za misijone si v novem papeškem svetu prizadevajo predvsem za oživitev vere v deželah s krščansko tradicijo, pojasnjuje nadškof Fisichella. Nova evangelizacija naj bi izhajala iz že obstoječih cerkvenih skupnosti in se od tam širila po deželi.

Nadškof Fisichella je še poudaril, da so za dialog s sodobnim svetom za sodobnega človeka danes potrebne razumljivejše oblike sporazumevanja. Temeljit premislek o vprašanju, na kakšen način izpeljati novo evangelizacijo, je naloga sleherne škofovske konference po svetu.

Kot simbolno podobo sveta za novo evangelizacijo njegov predsednik opisuje barcelonsko baziliko Svete družine, delo katalonskega arhitekta Antonia Gaudija. Bazilika dobesedno 'štrli' iz osrčja sekulariziranega mesta in predstavlja zelo konkretno znamenje.

Novoustanovljeni papeški svet, ki je z delovanjem pričel lanskega oktobra, naj bi skrbel za posredovanje katoliške vere po vsem svetu. Trenutno šteje devetnajst članov.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh