Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Strožja merila za svetništvo

Objava: 10. 01. 2008 / 13:56
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Strožja merila za svetništvo

Prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov, kardinal Jose Saraiva Martins, je v pogovoru za L'Osservatore Romano povedal, da bodo pri tej kongregaciji v prihodnje strožje obravnavali sam začetek postopka za razglasitev božjega služabnika ali služabnice za blaženega (blaženo). V prihodnjih dneh bodo o tem objavili tudi posebno navodilo. V njem bodo škofe po vsem svetu pozvali »k večji previdnosti, stvarnosti in strogosti« že na začetku postopka razglasitve nekoga za blaženega na škofijski ravni, kakor tudi med njim.

Nove smernice so pripravili na podlagi pobud papeža Benedikta XVI. Navodilo bo obsegalo dvajset strani, med drugim pa bo dalo napotke za to, kdaj in v katerih primerih naj bi se sploh začel postopek za razglasitev za blaženega na škofijski ravni ali v katerem izmed redov.

Kot je znano, postopek za razglasitev novega blaženega po uspešnem koncu na prvi stopnji, to je v neki škofiji, nadaljujejo na višji ravni na Kongregaciji za zadeve svetnikov v Vatikanu. Ko tam vse znova skrbno preverijo, pregledajo dokumentacijo, še posebej pa so pozorni na morebitne ovire. Ko vse to potrdi čudež na priprošnjo »kandidata« za blaženega, Kongregacija za zadeve svetnikov prepusti končno odločitev papežu. Ta odredi, ali bo prišlo do razglasitve za blaženega ali ne. Sedanji papež to odločitev prepušča pomembnim predstavnikom rimske kurije in Cerkve, sam pa razglaša blažene za svetnike. Za to, višjo stopnjo kreposti pa sta potrebna dva čudeža na priprošnjo kandidata za svetnika.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh