Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sv. Bernard – prenovitelj cistercijanskega reda

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 20. 08. 2021 / 00:30
Oznake: Duhovnost, Svetniki, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.08.2021 / 07:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sv. Bernard – prenovitelj cistercijanskega reda
Bazilika in rojstna hiša sv. Bernarda v Dijonu. FOTO: Wikipedija.

Sv. Bernard – prenovitelj cistercijanskega reda

Sveti Bernard, »zadnji cerkveni oče«, je bil doma iz Dijona v Franciji.

»Vstopil je v cistercijanski red in bil že kot 24-letnik poslan v "Pelinovo dolino", kamor je popeljal svoje sobrate menihe, da bi pripravili teren za ustanovitev Clairvauxa (Doline luči), enega najpomembnejših srednjeveških samostanov. Bernard je bil korenit prenovitelj reda, neutruden oznanjevalec in nadvse dosleden pri dopisovanju: niti enega samega pisma ni prejel, ne da bi nanj tudi odgovoril. V svojem slovitem dopisovanju z Abelardom je Bernard svaril pred pretiranim poveličevanjem razuma ter vztrajal, da je treba teologijo utemeljevati v Božji besedi in jo hraniti z molitvijo.« Tako o njegovem življenju beremo v reviji Magnificat

Ljubil te bom, o Gospod, moja moč, moja skala, moja obramba, moj Rešitelj, edina moja želja in ljubezen. Moj Bog, moj pomočnik, ljubil te bom z vso močjo, ki si mi jo dal; brez omejevanja, z vso svojo sposobnostjo. Tudi če se bom še tako izkazal in trudil, nikoli ne bom mogel poravnati vsega dolga do tebe. Lahko te zgolj ljubim na moč, ki si mi jo dal. Toda ljubil te bom vedno bolj, širil svoje srce, da boš ti vanj dolival vedno več te svoje moči. 

(sv. Bernard) 

Cistercijani v Stični

V Sloveniji so danes cistercijani samo še v Stični, ki je tudi kraj vsakoletnega srečanja mladih. V samostanskih prostorih ima svoje mesto Muzej krščanstva na Slovenskem, ki se posveča zbiranju, preučevanju in razstavljanju naše sakralne kulturne dediščine. 

Samostan v Stični. FOTO: Oton Naglost.

V 12. stoletju je v samostanu delovala rokopisna delavnica, v kateri so nastali mnogi rokopisni kodeksi. Ponovno je zaživela v 15. stoletju, iz katerega izvira znameniti Stiški rokopis, ki sodi med najpomembnejša srednjeveška besedila v slovenščini. Slovencem pa je stiški samostan morda še najbolj poznan po zeliščarju in zdravilcu p. Simonu Ašiču (1906–1992).

Bernardov je precej manj kot Bernard 

Število prebivalk Slovenije z imenom Bernarda je danes 2.782 in to ime je po pogostnosti med ženskimi imeni na 98. mestu, saj v zadnjih letih priljubljenost tega imena močno upada. 

Še manj je Bernardov. Predstavnikov moškega spola, ki se lahko ponašajo z imenom Bernard, je v Sloveniji samo 717. 

Kupi v trgovini

Zapuščeni Jezus
Duhovna rast
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh