Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveta dežela: število romarjev močno upadlo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 03. 2024 / 05:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.03.2024 / 14:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveta dežela: število romarjev močno upadlo
Vojna v Sveti deželi močno vpliva na število romarjev. FOTO: Anja Remic/arhiv Družine

Sveta dežela: število romarjev močno upadlo

Sveta dežela je običajno priljubljen romarski cilj kristjanov, vendar se zdi, da v trenutnih razmerah strah prevladuje nad željo po obisku Jezusovih krajev.

Vojna v Sveti deželi močno vpliva na število romarjev. Po navedbah spletnega portala Vatican News si v prihajajočem velikonočnem obdobju skoraj 80 odstotkov manj tujih romarjev želi počastiti svete kraje, kar je mračna napoved za tamkajšnje ljudi, ki so finančno odvisni od turizma.

Po podatkih Krščanskega informacijskega centra (CIC) je bilo za bogoslužja na svetih krajih na vrhuncu pomladne sezone, ki vključuje postni in velikonočni čas, opravljenih le nekaj manj kot 300 rezervacij. V enakih mesecih lanskega leta, marca, aprila in maja, je bilo število rezervacij nekaj manj kot 4.500.

Pri rezervacijah, zabeleženih od začetka vojne, gre predvidoma večinoma za ljudi, ki živijo v Sveti deželi.

Američani še vedno potujejo

Po podatkih romarskega urada frančiškanov v Sveti deželi naj bi bilo prvih devet mesecev leta 2023 rekordnih in če ne bi oktobra izbruhnila vojna med Izraelom in Palestino, bi podrli rekord iz leta 2019, torej pred koronaepidemijo. V letu 2019 je skupno 16.341 skupin (613.300 oseb) rezerviralo kraj, kjer so želeli obhajati bogoslužje. Za primerjavo: do konca septembra 2023 je bilo prijavljenih že 13.000 rezervacij (okoli 500.900 oseb).

Pri rezervacijah, zabeleženih od začetka vojne, gre predvidoma večinoma za ljudi, ki živijo v Sveti deželi. Skupine iz tujine trenutno prihajajo predvsem iz Združenih držav Amerike in Indonezije. Počasi se vračajo tudi skupine s Poljske, zbrani podatki pa se nanašajo na katoliške romarje.

Po nekaterih napovedih bo prva polovica leta 2024 s turističnega vidika »finančna katastrofa«.

Sveti deželi grozi finančna katastrofa

Tudi najstarejše nacionalno romarsko središče v Sveti deželi, avstrijski romarski hospic v jeruzalemskem starem mestnem jedru, se zaradi pomanjkanja romarjev v Sveto deželo sooča z velikimi težavami, kot je po navedbah Vatican News v zadnjih tednih pojasnil rektor hospica Markus Bugnyar. Po nekaterih napovedih bo prva polovica leta 2024 »finančna katastrofa« zaradi izgube rezervacij v tem tradicionalnem romarskem središču.

V Izraelu zagotavljajo, da je država na večini območij varna za dopustnike.

Mračne napovedi tudi za izraelski turizem

Občuten upad števila turistov od začetka vojne obžaluje tudi izraelsko ministrstvo za turizem. Po zadnjih podatkih je v prvih treh četrtletjih leta 2023 Izrael obiskalo približno 3 milijone turistov, poroča avstrijski Kathpress. Ocene pred začetkom vojne so predvidevale 3,9 milijona do konca leta. Rekordno leto je bilo tudi v Izraelu leto 2019 s 4,5 milijona turistov.

 Izraelski minister za turizem Haim Katz je svojo državo oglaševal ob odprtju izraelskega paviljona na mednarodni turistični borzi (ITB) v začetku tedna v Berlinu: »Izrael vas pričakuje. Izrael je odprt za turizem.« V pogovoru za nemški časnik Die Welt je pred tem poudaril, da je Izrael varen za dopustnike na večini območij, vključno z območji blizu prizorišču Hamasovega pokola.

Kupi v trgovini

Novo
Jeruzalemski izziv
Pričevanja
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh