Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče je Sicilijance spodbudil k boju proti organiziranemu kriminalu

Objava: 04. 10. 2010 / 07:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti oče je Sicilijance spodbudil k boju proti organiziranemu kriminalu

‘Naj nas ne ustrahujejo kriminal, brezposelnost in strah pred prihodnostjo!’

Papež Benedikt XVI. je včeraj obiskal sicilijansko prestolnico Palermo. Ob njegovem prihodu na letališče v Punta Raisi so ga sprejeli predsednik italijanskega senata Renato Schifani, italijanski pravosodni minister Angelino Alfano, in palermski nadškof, Paolo Romeo. Prisoten je bil tudi palermski župan, Diego Cammarata.

Osrednje dejanje obiska je bila dopoldanska sveta maša na mestni promenadi v Palermu, pri kateri se je zbralo približno 200.000 ljudi. Po kosilu s sicilijanskimi škofi je sveti oče nagovoril organizatorje svojega pastoralnega obiska Sicilije, kasneje pa so ga sprejeli člani kapitlja. Popoldne se je v palermski katedrali sestal z duhovniki, redovniki in redovnicami ter semeniščniki, v zgodnjih večernih urah je sledilo še srečanje z mladimi Sicilijanci v mestnem središču na trgu Politeama.

Med slovesno sveto mašo je Benedikt XVI. Sicilijance pozval, naj se odločno borijo proti organiziranemu kriminalu in zlu na svetu. Obsodil je vse slabo, ki se po civilni in verski družbi širi z dejanji, za katera bi bilo bolje, da svetu niso razodeta. Ta dejanja namreč globoko žalijo tako Boga kot človeka, je dejal sveti oče, pri tem pa ni izrecno omenil razvpite sicilijanske mafije.

Papež je navzoče vernike obenem opogumil, naj se ne pustijo zastrahovati s kriminalom, brezposelnostjo in strahom pred prihodnostjo, pač pa naj se brez strahu in odločno zavzemajo za človeške in krščanske vrednote. Vera lahko po njegovih besedah ljudem da tisto moč, da premagajo strah in da pogumno in zanesljivo oblikujejo novo prihodnost Sicilije. Za zgled je sveti oče Sicilijancem postavil njihovega rojaka, duhovnika Pina Puglisija, ki ga je leta 1993 v Palermu ustrelila tamkajšnja mafija. Odvzet pogum in vdanost v usodo sta rezultata šibke vere, ki dobro zamenjuje s slabim, je poudaril sveti oče.

Benedikt XVI. je v svojem nagovoru spomnil tudi na veliko zgodovino Sicilije. Ta južnoitalijanski otok je eno izmed prvih območij v Italiji, kjer se je razširilo krščanstvo. Poleg tega pa je papež pohvalil tudi družino, ki ima na Siciliji posebej veliko veljavo.

Po sveti maši je papež Benedikt XVI. z verniki zbranimi na Foro Italico v Palermu molil angelovo češčenje, v nagovoru pa vse Božje ljudstvo, ki živi na Siciliji, izročil Devici Mariji. Sicilija je posuta z Marijinimi svetišči, je spomnil sveti oče ter dodal, da se duhovno čuti v središču te mreže pobožnosti, ki povezuje vsa mesta in vse pokrajine Sicilije.

Maša na promenadi sicilijanske prestolnice je pomenila vrhunec enodnevnega pastoralnega obiska svetega očeta v Palermu. Po srečanju z duhovniki, redovniki in redovnicami ter semeniščniki v palermski katedrali se je papež sestal še z mladimi Sicilijanci v mestnem središču na trgu Politeama.
Obisk Benedikta XVI. na Siciliji je 21. papeževo potovanje znotraj Italije in prvo na Sicilijo. Otok na jugu Italije je pred njim leta 1993 obiskal že njegov predhodnik, papež Janez Pavel II.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh