Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče poziva k zaščiti kristjanov

Objava: 03. 01. 2011 / 08:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti oče poziva k zaščiti kristjanov

V samomorilskem atentatu v Aleksandriji je v novoletni noči življenje izgubilo najmanj enaindvajset koptskih kristjanov.

V napadu na koptske kristjane je bilo v egiptovskem pristaniškem mestu Aleksandriji v novoletni noči ubitih najmanj enaindvajset ljudi. Papež Benedikt XVI. je ob tem tragičnem dogodku vse vlade po svetu pozval, naj bolje zaščitijo kristjane v svojih državah. Kot je sveti oče dejal med novoletno sveto mašo v baziliki sv. Petra, bi morale vlade proti diskriminaciji in verski nestrpnosti nastopati 's konkretnimi in trajnimi ukrepi, ne pa le z besedami'.

Papež je izrekel nujen poziv, naj se vlade pri tem zahtevnem poslanstvu ne pustijo prestrašiti in odgnati, saj človeštvo ob soočanju z nasiljem ne sme izgubiti poguma in se privaditi na spore, ki prinašajo žrtve in ki ogrožajo prihodnost ljudstev.

Okoli pol ure po polnoči je v aleksandrijski mestni četrti Sidi Beshr pred cerkvijo razneslo avtomobil bombo. Kot so sporočili z notranjega ministrstva v Kairu, je eksplozijo povzročil samomorilski atentator, ki je avto parkiral pred cerkvijo sv. Marka in Petra. Pri tem je življenje izgubilo najmanj enaindvajset ljudi, triinštirideset pa je hudo ranjenih.

Do eksplozije je prišlo v času, ko so koptski kristjani po končani novoletni maši zapuščali cerkev. Po besedah koptskega duhovnika Mene Adela so ljudi zajeli plameni. Prišlo je do nemirov, besni kristjani naj bi po napadu celo zasedli tamkajšnjo mošejo.

Pred okoli letom dni so teroristi na koptski božični praznik 6. januarja v mestu Nag Hammadi v osrednjem Egiptu ustrelili osem koptskih vernikov in enega muslimanskega stražarja. Tudi takrat je prišlo do besnih protestov krščanskega dela prebivalstva in do sporov s policisti. V preteklih mesecih pa je bilo v državah Bližnjega vzhoda izvedenih več napadov, usmerjenih proti kristjanom.

O atentatu na koptsko cerkev v Aleksandriji je sveti oče spregovoril tudi po včerajšnji molitvi angelovega češčenja. Izrazil je svojo žalost ob dogodku in ostro obsodil 'to podlo smrtonostno dejanje, kakor tudi tista v Iraku, ko nastavljajo bombe blizu hiš kristjanov, da bi jih odgnali od doma'. Teroristi s tem po papeževih besedah 'žalijo Boga in vse človeštvo, ki je ravno včeraj prosilo za mir in v upanju začelo novo leto'. Pred to taktiko nasilja, ki napada kristjane in s tem vse prebivalstvo, je papež povedal, da moli za žrtve in za domače ter opogumlja cerkvene skupnosti, naj vztrajajo v veri in v pričevanju nenasilja, ki izhaja iz evangelija. Ob tem je spomnil tudi na mnoge pastoralne delavce, ki so bili v različnih predelih sveta ubiti leta 2010.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh