Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče sprejel poljskega predsednika

Objava: 18. 10. 2010 / 07:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti oče sprejel poljskega predsednika

Predsednik Komorowski je v Vatikan pripotoval na razglasitev poljskega redovnika Stanislava Kazimirskega za svetnika.

Papež Benedikt XVI. je minuli konec tedna sprejel poljskega predsednika Bronislawa Komorowskega, ki se je kasneje sestal še s papeževim državnim tajnikom kardinalom Tarcisijem Bertonejem in tajnikom Svetega sedeža za odnose z državami nadškofom Dominiqom Mambertijem, sporočilo Svetega sedeža povzemajo pri vatikanskem radiu.

Sogovorniki so izpostavili pomen dialoga med Cerkvijo in državo in njunih pristojnostih pri prizadevanju za skupno dobro ter potrebo po spoštovanju človeškega življenja na vseh njegovih stopnjah. Izpostavljena je bila pripravljenost obeh držav za nadaljnje učinkovito sodelovanje na področjih skupnega interesa, denimo na področju vzgoje in izobraževanja ter pri pospeševanju temeljnih družbenih vrednot. Sogovorniki so si tudi izmenjali mnenja o aktualnih razmerah v Evropi ter se spomnili dvaintridesete obletnice izvolitve Božjega služabnika Janeza Pavla II. za papeža. To je bil prvo srečanje Komorowskega s papežem Benediktom XVI., odkar je avgusta letos prevzel naloge predsednika države.

Pogovor s papežem je trajal približno pol ure. Komorowski se je dopoldne udeležil tudi svete maše pri grobu nekdanjega papeža Janeza Pavla II., ki jo je daroval nadškof Michalik. Kasneje je poljski predsednik ob papeževem grobu nekaj trenutkov preživel v tihi molitvi in ob odhodu na grob položil šopek rož v poljskih narodnih barvah.

Po pogovoru s poljskim predsednikom je sveti oče sprejel še krakowskega nadškofa kardinala Stanislawa Dziwisza, predsednika Poljske škofovske konference nadškofa Jozefa Michalika in še dva poljska škofa, zvečer pa se je udeležil koncerta, ki mu ga je njemu v čast poklonil nemški dirigent in skladatelj Enoch zu Guttenberg. Zbor iz Neubeuerna in orkester KlangVerwaltung sta izvedla Verdijev Rekviem, koncerta v avli Pavla VI. pa so se udeležili tudi sinodalni očetje, zbrani na posebni škofovski sinodi za Bližnji vzhod.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh