Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče v Torinu počastil Jezusov mrtvaški prt

Objava: 03. 05. 2010 / 07:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti oče v Torinu počastil Jezusov mrtvaški prt

‘Torinski prt odseva človekovo trpljenje’

Papež Benedikt XVI. je včeraj poromal v Torino in po uradnem sprejemu odšel na Trg svetega Karla, kjer ga je čakalo na stotine romarjev, ki so se zbrali k slovesni sveti maši. Popoldne si je ogledal torinski prt, v katerega je bilo po smrti zavito Jezusovo telo. Kot je dejal sveti oče, nas Jezusov mrtvaški prt spominja na Kristusovo trpljenje in v tem ‘odseva tudi naše trpljenje’.

V pridigi je sveti oče na temelju včerajšnjih mašnih beril poglobljeno, duhovno in teološko razložil, v kakšnem smislu je potrebno razumeti Jezusove besede med zadnjo večerjo, da ga je Oče proslavil, kaj pomeni njegova zapoved, naj se ljubimo med seboj, kakor je on nas ljubil, ter kako naj vsak kristjan sredi stisk in težav črpa moč za dobro iz Kristusovega vstajenja.

Papež je pojasnil, da je Jezus že v trpljenju pokazal svojo slavo, slavo ljubezni, ki se vsa daruje. Ko je napovedal svoj odhod s tega sveta, je učencem dal svojo oporoko, kako naj delajo, da bo On na nov način ostal na svetu in med njimi; zapovedal jim je, naj se ljubijo med seboj, kakor jih je on ljubil. S tem je Jezus dopolnil zapoved ljubezni iz stare zaveze, saj je kot vzor navedel svojo ljubezen do sveta in ljudi. In prav ta ljubezen, ljubezen vstalega Kristusa, mora najprej napolniti srca kristjanov, saj bomo samo tako, kot apostoli, sposobni zapustiti sami sebe in se podati v službo ljudem.

Pred zaključnim blagoslovom in pred molitvijo Raduj se Kraljica nebeška je papež pojasnil, da prebivalci Torina svojo nebeško zavetnico imenujejo Tolažnica žalostnih. Njej je izročil mesto Torino in njegove prebivalce in prosil Marijo, naj bdi nad torinskimi družinami in delavci, nad vsemi, ki so izgubili vero in upanje, naj krepi bolne, zapornike in vse trpeče, naj podpira mlade, ostarele, in vse osebe v težavah.

Popoldne se je Benedikt XVI. na Trgu svetega Karla srečal tudi s torinsko mladino, ki jo je spodbudil, naj živi, ne pa životari, ter naj uvidi, da se splača zavzeti za Boga in z Bogom ter odgovoriti na njegov klic pri temeljnih življenjskih odločitvah. Na začetku srečanja je zbrano množico pozdravil torinski nadškof kardinal Severino Poletto, nato pa sta papeža pozdravila dva mladinca.

Zaključno dejanje papeževega pastoralnega obiska v Torinu je bil ogled, glasna meditacija in počastitev Jezusovega mrtvaškega prta v tamkajšnji stolnici. Sveti oče je pred to izredno ikono kleče premišljeval o njeni vsebini in pomenu kot Petrov naslednik v imenu vse Cerkve in vsega človeštva. V svoji meditaciji se je poglabljal v skrivnost velike sobote. Vernike je pozval, naj vedno hvalijo Gospoda za njegovo zvesto in usmiljeno ljubezen, in naj od tega svetega kraja ponesejo v očeh podobo Svetega prta, v srcu besedo ljubezni, in naj hvalijo Boga za življenje polno vere, upanja in ljubezni.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh