Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti sedež pred skoraj dvema desetletjema med prvimi priznal samostojnost in neodvisnost Republike Slovenije

Objava: 10. 01. 2011 / 09:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti sedež pred skoraj dvema desetletjema med prvimi priznal samostojnost in neodvisnost Republike Slovenije

Jutri že devetnajsta obletnica objave note o priznanju samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije s strani Svetega sedeža.

Jutri, v četrtek, 13. januarja 2011, bo minilo devetnajst let od objave note o priznanju samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije s strani Svetega sedeža, sporočajo s Tiskovnega urada SŠK.

Z uradnim diplomatskim dejanjem je Sveti sedež kot subjekt mednarodnega prava s posebnim ugledom in moralno težo med prvimi priznal samostojnost Slovenije. Temeljna izhodišča za ta korak so bila spoštovanje pravice narodov do samoodločbe, zavračanje uporabe sile ter sprejemanje dialoga kot edinega sredstva za doseganje pravičnih in mirnih rešitev. Prvi diplomatski odnosi med državama so bili navezani že 8. februarja 1992, tedanji papež Janez Pavel II. (1978 – 2005) pa je samostojno Slovenijo prvič obiskal maja 1996.

Sveti oče je za prvega apostolskega nuncija v Sloveniji 24. junija 1992 imenoval msgr. Piera Luigija Celato. Apostolski nuncij je osebni in stalni predstavnik papeža tako pri Cerkvi na Slovenskem kot pri oblasteh Republike Slovenije. Prvi veleposlanik pri Svetem sedežu je julija leta 1992 postal Štefan Falež, ki je pred imenovanjem za veleposlanika Slovenijo pri Svetem sedežu od januarja leta 1991 zastopal kot pooblaščeni predstavnik.

Odločitev Svetega Sedeža je k takšnemu razmišljanju pomagala tudi drugim državam. Priznanje Svetega sedeža je na novo nastali državi dalo posebno veljavo, saj je bila Slovenija s tem dejanjem uvrščena med države zahodne demokracije.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh