Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti sedež sodeluje pri mednarodnih raziskavah na odraslih matičnih celicah

Objava: 28. 04. 2010 / 07:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti sedež sodeluje pri mednarodnih raziskavah na odraslih matičnih celicah

Vatikan pa pobude ni financiral, kot so napačno poročali nekateri mediji

Sveti sedež sodeluje pri mednarodnem projektu raziskav na odraslih matičnih celicah, toda pobude ni financiral, je pojasnil predstojnik tiskovnega urada Svetega sedeža pater Federico Lombardi, ki se je tako odzval na neustrezne informacije v množičnih medijih. Nekateri časniki so namreč pisali, da je Vatikan projekt denarno podprl z zneskom dveh milijonov evrov, pater Lombardi pa je pojasnil, da to ne drži in da nobena ustanova, vključena v projekt, tega do sedaj ni storila, poročajo pri vatikanskem radiu.

Dogovor o sodelovanju pri projektu za raziskave na odraslih matičnih celicah sta minuli petek na sedežu Višjega inštituta za zdravstvo podpisali Republika Italija in Združene države Amerike, ki sta podpisala pismo o nameri. Podpisa dogovora se je udeležil tudi kardinal Renato Martino, ki je zagotovil podporo katoliške Cerkve pri projektu, da bi te raziskave, pri katerih mora biti znanost orodje za služenje človeku, ohranjale človeško življenje in blažile njegovo trpljenje.

Kar se tiče financiranja omenjenega projekta za raziskave na odraslih matičnih celicah, je potrebno nekatere stvari še doreči, res pa je, je dodal papežev tiskovni predstavnik, da pri raziskavah konkretno sodeluje bolnišnica Deteta Jezusa, ki sodi pod okrilje Svetega sedeža, in zato lahko njeno sodelovanje razumemo kot prispevek Vatikana. Toda način in kvantifikacija te udeležbe, pojasnjuje p. Lombardi, še nista bila natančno določena.

Stališče katoliške Cerkve do raziskav na zarodnih matičnih celicah je sicer v javnosti dobro poznano. Njeno temeljno izhodišče je, da ima zarodek dostojanstvo človeške osebe od začetka svojega obstoja, zato ga nikakor ni dovoljeno uporabiti kot sredstvo za raziskave. Tudi razlog, da bi tako prispevali k raziskovanju načinov zdravljenja drugih ljudi, za Cerkev ni sprejemljiv, kajti dobrega cilja ne moremo dosegati s slabimi sredstvi oziroma človeka ne moremo popredmetiti v imenu nobenega cilja. Uporaba človeškega zarodka za ‘terapevtsko’ sredstvo, da bi rešili življenje drugega, je torej žalitev človeškega dostojanstva, trdi Cerkev in obenem opozarja na najnovejša odkritja, ki dokazujejo, da je matične celice mogoče pridobivati tudi brez uničevanja človeških zarodkov, namreč iz odraslih celic, plodovnice in iz krvi v posteljici.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh