Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti trije kralji na Poljskem znova državni praznik

Objava: 28. 09. 2010 / 08:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti trije kralji na Poljskem znova državni praznik

Na trinajst prazničnih dni v letu morajo biti trgovine na Poljskem od leta 2008 zaprte.

Na Poljskem bo po novem zakonu praznik Gospodovega razglašenja ali sveti trije kralji znova državni praznik. Kot so poročali poljski mediji, je njihov parlament minuli teden sprejel zakon, po katerem bo 6. januar od prihodnjega leta dalje dela prost dan. Poslanci so ugodili tudi prošnji delojemalcev, da se praznik, ki v letu pride na soboto, kot dela prost dan prenese na enega izmed delovnih dni v tednu. Tristosedemdeset poslancev je ta predlog podprlo, štiriinštirideset pa jih je tovrstni ureditvi nasprotovalo.

Desnoliberalna politična struja, ki ji pripada predsednik poljske vlade Donald Tusk, je predlagala kompromis, da si država lahko dodatni praznični dan privošči le v primeru, če za soboto sicer ne veljajo nikakršne posebne odredbe. Desnokonzervativna opozicija se je zaman trudila, da bi ta predpis obdržali.

Komunistična vlada na Pojskem je praznik svetih treh kraljev kot dela prost dan odpravila leta 1960. Ljudsko pobudo za ponovno uveljavitev praznika je leta 2008 podpisalo okoli sedemdeset tisoč Poljakov.

Liberalno-konzervativna večina v poljskem parlamentu je pobudo, ki jo je podprla tudi katoliška Cerkev, sprva zavrnila, vendar si je vladna koalicija kasneje premislila.

S praznikom Gospodovega razglašenja imajo tako na Poljskem trinajst z zakonom predpisanih prazničnih dni v letu. Zadnje dve leti morajo biti ob praznikih zaprte vse večje trgovine in nakupovalna središča. Pred tem na Poljskem v obdobju po političnih spremembah ni bilo nikakršnih predpisov, ki bi odrejali poslovanje trgovin in številni trgovci so svoje blago kupcem ponujali tudi ob praznikih. Danes je to dovoljeno le manjšim trgovinam, v katerih so zaposleni le njihovi lastniki.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh