Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveto pismo na BBC-ju

Objava: 15. 12. 2010 / 08:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveto pismo na BBC-ju

Britanski BBC bo dan programa v prihodnjem januarju posvetil predvajanju svetopisemskih besedil.

Natanko štiristo let po prvem tiskanju Svetega pisma kralja Jakoba (King James' Bible) v Londonu bo britanska radijska hiša BBC Radio 4 dan programa posvetila berilom iz zgodovinskega dela. Kot je poročal britanski časnik 'Sunday Telegraph', bodo 9. januarja prihodnje leto z redkimi izjemami vse ostale radijske oddaje tisti dan izvzete iz programa.

Vsak izmed osemindvajsetih svetopisemskih odlomkov, je poročal nedeljski časnik, naj bi bil dolg okoli četrt ure, prebirali pa jih bodo med drugim anglikanski primas Rowan Williams, zgodovinar Simon Schama in pisatelj Will Self.

Ateisti in sekularisti so izrazili ostro kritično mnenje, da bo omenjena radijska hiša 'nekemu' krščanskemu delu posvetila toliko časa za predvajanje. Kot je povedal predsednik Narodnega sekularnega združenja Terry Sanderson, naj bi bil BBC namenjen vsem poslušalcem, ne le kristjanom. 'Nepošteno je,' meni Sanderson, 'neki manjšini posvetiti cel dan programa.'

Anglikanski škof iz Norwicha, Graham James, pa je prebiranje svetopisemskih besedil vzel v bran z argumentom, da pri tem ne gre 'zgolj za verski program', pač pa bolj za vlogo Svetega pisma v življenju nekega naroda. Škof James je pri radijski hiši BBC svetovalec za verski program.

Pri BBC-ju svojo programsko odločitev utemeljujejo z dejstvom, da je imelo Sveto pismo kralja Jakoba pomemben vpliv na razvoj angleškega jezika, glasbe in umetnosti.

Sveto pismo kralja Jakoba je angleški prevod svetopisemskih besedil, ki je za anglikansko Cerkev nastal po naročilu kralja Jakoba I. (1566-1625). Kot avtorizirana izdaja je postalo ena izmed najvplivnejših različic anngleških prevodov Svetega pisma. Prvič so ga natisnili leta 1611.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh