Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetovne Cerkve zadovoljne ob podelitvi Nobelove nagrade za mir trem borkam za pravice žensk

Objava: 10. 10. 2011 / 08:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Svetovne Cerkve zadovoljne ob podelitvi Nobelove nagrade za mir trem borkam za pravice žensk

Svoje veselje je izrazil tudi kardinal Turkson, predsednik Papeškega sveta za pravičnost in mir, ki je letošnja imenovanja označil kot pozitivno znamenje in spodbudo za ženske.

Predstavniki Cerkva s celega sveta so izrazili svoje zadovoljstvo ob podelitvi Nobelove nagrade za mir trem borkam za demokracijo in pravice žensk iz Liberije in Jemna, ki so bile nagrajene 'za nenasilni boj za varnost žensk in za pravice žensk do polnega sodelovanja v prizadevanjih za vzpostavitev miru'. Kot je v pogovoru za Radio Vatikan pojasnil predsednik Papeškega sveta za pravičnost in mir, kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson, po rodu Ganec, sam dobro pozna liberijsko predsednico Ellen Johnson Sirleaf, in lahko potrdi, da sta njena vodilna vloga in njeno prizadevanje na politični ravni v celotni Zahodni Afriki izjemno cenjena. Prevzeti vodenje države po državljanski vojni je bilo zelo težko, Sirleafova pa jo je morala voditi s strankami in vlado, ki so ji nasprotovale, je dejal kardinal.

Za liberijsko aktivistko Leymah Gbowee je Turkson povedal, da je vodila veliko kampanjo za ženske med liberijsko državljansko vojno, ki je ženskam povzročila veliko trpljenja, ter po koncu vojne, ko so na dan prihajale mnoge zgodbe žensk o zlorabah, posilstvih in trpljenju. Po Turksonovih besedah je Gboweejeva je ženske vedno spodbujala, naj ohranijo pokončno dvignjeno glavo.

Svoje priznanje je Turkson izrekel tudi Tavakul Karman, jemenski borki za pravice žensk, ter izrazil zadovoljstvo, da je mednarodna skupnost takšna prizadevanja priznala in jih nagradila. Po njegovem mnenju so tovrstne ženske pobude po vsem svetu izjemno pomembne, ker spodbujajo druge ženske, da se tudi same dejavno vključujejo v reševanje problemov.

Tudi katoliški škof v Jemnu, Paul Hinder, je izpostavil dosežke Tawakkul Karman. Izrazil je svoje veselje, da so z nagrado počastili žensko, ki za pravice drugih na kocko postavlja svoje lastno življenje. To je znamenje, da na tem s krizami prežetem območju delujejo tudi pozitivne sile, je dejal Hinder. Morda bodo jemenski moški končno spoznali, je izrazil upanje tamkajšnji škof, da lahko s pomočjo žensk najdejo boljše poti v prihodnost.

Generalni tajnik Ekumenskega sveta Cerkva, Olav Fykse Tveit, je v svoji izjavi ob imenovanju treh dobitnic Nobelove nagrade za mir spomnil, da so prispevki žensk pri odpravljanju sporov po vsem svetu vse premalo cenjeni. Odločitev odbora, da Nobelovo nagrado za mir podeli Johnson Sirleafovi, Gboweejevi in Karmanovi, ki so svoja življenja posvetile boju za človekove pravice, človekovo dostojanstvo in pravični mir, je po njegovem mnenju 'pravilna in hvale vredna', vsem pripadnikom Ekumenskega sveta Cerkva pa je pripravila veliko veselje.

Na fotografiji: liberijska predsednica Ellen Johnson Sirleaf

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh