Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetovni dan maternih jezikov: dostopnost knjig in digitalnih vsebin v različnih jezikih

Za vas piše:
D. O. / STA, Unesco
Objava: 21. 02. 2013 / 09:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Svetovni dan maternih jezikov: dostopnost knjig in digitalnih vsebin v različnih jezikih

»Večjezičnost je vir moči in priložnosti za človečnost,« so na svetovni dan maternih jezikov zapisali pri Unescu. Tudi Ustanova patra Stanislava Škrabca danes pripravlja pogovor o iskanju lastnega jezika v Ribnici.

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo Unesco je leta 1999 današnji dan razglasila za mednarodni dan maternih jezikov. Tema letošnjega dneva materinščine je dostopnost knjig in digitalnih vsebin v različnih jezikih.

Pomen šolanja v maternem jeziku

Z obeleževanjem dneva maternih jezikov želijo pri Unescu promovirati raznolikost in večjezično izobraževanje, da bi izpostavili večjo stopnjo zavedanja pomena šolanja v maternem jeziku. »Večjezičnost je vir moči in priložnosti za človečnost. Uteleša našo kulturno raznolikost in spodbuja izmenjavo mnenj, porajanje idej in širi naše poglede,« so zapisali pri Unescu. Letošnji slogan akcije Knjige za šolanje v maternem jeziku opozarja na dejstvo, da je nujno podpreti tiskanje knjig v lokalnih jezikih, če želimo spodbujati izobraževanje v njih. Knjige namreč pripomorejo k bogatenju jezika in opismenjevanju v maternem jeziku.

Mednarodni dan maternih jezikov obeležujemo že 14 let v spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so pred 47 leti zahtevali enakopravnost za svoj jezik. Unesco je z dnevom želel opozoriti na potrebo po ohranjanju kulturne in jezikovne raznolikosti po svetu.

V Ribnici večer z Esadom Babačićem in Goranom Vojnovićem

Ustanova patra Stanislava Škrabca ob svetovnem dnevu jezikov danes ob 18. uri v skednju Škrabčeve domačije v Hrovači pri Ribnici pripravlja pogovor o sikanju lastnega jezika z Esadom Babačićem in Goranom Vojnovićem, ki ga bo vodil glasbenik in filozof Boštjan Narat.

»Materni jezik je dejstvo, pogojujejo in oblikujejo ga družina, družba in zgodovina. Seveda pa to dejstvo nima enega samega obraza. Iskanje lastnega jezika je dolgotrajen in nikoli zaključen proces ustvarjanja lastne identitete in iskanja svojega prostora v svetu. Esad Babačić in Goran Vojnović ta proces dobro poznata, tako na intimni kot na literarni ravni. In oba se še kako dobro zavedata, da je jezikov v resnici toliko, kolikor je govorcev,« so o smernicah današnjega večernega pogovora opisali v Škrabčevi ustanovi.


Foto: arhiv Družine / T. S.

Kupi v trgovini

Epidemija novih medijev
Družbena vprašanja
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh